7 maja w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyło się spotkanie z winami Tabali z Chile. Prowadził je Felipe Müller – winemaker i dyrektor zarządzający firmy, jeden z bardziej utytułowanych chilijskich winiarzy młodego pokolenia. Wina Tabali są w ofercie M&P, a u boku Felipe Müllera spotkanie prowadziła Małgorzata Masiak, dyrektor rynku B2B w M&P.
Firmę Tabali założył Guillermo Luksic (1956-2013), działający m.in. w segmencie bankowości, rodzina ma też kopalnie w Chile czy browary. Winnice powstały w 1992 roku w Dolinie Limari, znanej wcześniej z produkcji pisco. Mają w Limari trzy winnice – Talinay, Tabali Espinal i Rio Hurtado. W 2013 roku kupili winnice w środkowej części kraju, w regionie Maipo, gdzie przede wszystkim nasadzono cabernet sauvignon.
W logo firmy jest stary indiański piktogram – kamień z nim został znaleziony na terenie winnic Tabali. Słowo Tabali oznacza dom z kamieni.
Wina butelkowane są w kilku liniach. Tabali Pedergoso to podstawowa linia i są tu wina klasy gran reserva. Innych win nie zamierzają w ogóle robić. Są tu trzy wina białe i sześć czerwonych. Kolejna linia, to Vetas Blancas – pięć win, dwa białe i trzy czerwone. Wina Micas, to carmenere z najlepszych gron, Talud to cabernet z najlepszych gron. Linia Talinay to wina z winnic najbliżej oceanu – dwa białe i jedno czerwone. Nowość to linia Barranco – w chwili obecnej viognier z winnic Rio Hurtado. Poza tym są też wina premium, kupaż z trzech winnic Transversal, kupaż Payen – głównie syrah z niewielkim dodatkiem cabernet franc oraz Roca Madre – 100% malbec.
Dolina Limari cechuje się specyficznym mikroklimatem, tutejsza camanchaca, czyli gęsta mgła, daje dużo chłodu i wilgoci. Winnice Talinay położone są 12 km od Pacyfiku, gleby wapienne i jest to jedyny region winnic w Chile z takim podłożem, są tu: riesling, chardonnay, sauvignon, pinot noir, syrah. Robią też wina musujące. Winnice Rio Hurtado są na skałach wulkanicznych, o dużym nachyleniu i ekspozycji na słońce.
Najlepiej sprzedawane wina w Chile i największy eksport z Chile to cabernet. Te wina powstają głównie na winnicy Dom, która powstała w 1999 roku w regionie Maipo, a w 2013 roku została zakupiona przez rodzinę Luksic. Ziemia jest tu skalista, mają 140 ha nasadzeń cabernet sauvignon. Leży pośrodku Andów, na bardzo stromym zboczu, 1600 m n.p.m., bardzo duże nasłonecznienie.
Do leżakowania firma wykorzystuje beczki z francuskiego dębu, mają ok. 2000 beczek.
Tabali Pedregoso Sauvignon Blanc Reserva (50 zł)
Dojrzewanie w kadzi nierdzewnej, duża świeżość i mineralność. Aromaty: ananas, pokrzywa, zielona papryka. Duża kwasowość, w ustach agrest, papryka, cytryna, limonka.
Talinay Chardonnay 2015 (99 zł)
Fermentacja w beczce, 12 miesięcy dojrzewania w używanych beczkach. Należy do najbardziej cenionych chardonnay w Chile. W aromacie: ananas, nafta, niedojrzałe morele. W ustach tłuste, średnio kwasowe, za to dość słone. Nuty maślane, dojrzałe jabłka, gruszki, dojrzały grejpfrut. Na ustach pozostaje sól.
Talinay Pinot Noir (105 zł)
Barwa granatowa, średnio intensywna. Dojrzewanie w używanych beczkach przez 12 miesięcy. Aromat: wiśnie, maliny, truskawki, nuty ziemiste. W ustach czerwone owoce, ale też bardzo dużo soli i limonka.
Tabali Vetas Blancas Reserva Especial Sarah 2015 (79 zł)
Ciemno purpurowe. Leżakowane 12-14 miesięcy we francuskim dębie nowym i używanym. Aromaty nafty i wiśni, truskawki, jagody leśne. W ustach dojrzałe, taniczne, przyjemnie owocowe. Dużo jagód, wiśni, lekko sól, nuty grzybów, poszycia leśnego. Świetnie zbalansowane.
Tabali Pedregoso Cabernet Sauvignon Gran Reserva (63 zł)
Z winnic w regionie Maipo. W aromacie bardzo dużo czarnej porzeczki – owoce i liście. W ustach porzeczka, zielona papryka, ziarna kawy. Średnio taniczne, średnia kwasowość, dobrze zbalansowane.
Tabali Transversal Reserva Especial 2014 (169 zł)
Kupaż: cabernet sauvignon (45%), cabernet franc (10%), syrah (45%). 18 miesięcy we francuskim dębie, w najlepszych beczkach. Aromat niemal słodki, niemal miodowy… ale niemal. Do tego soczyste wiśnie, fiołki, jagody, porzeczki, mineralność. W ustach wiśnie, porzeczki, jabłka, zielone gruszki, agrest, pieprz. Kwasowość doskonale zbalansowana słodyczą, taniczność dość wysoka, ale nie przesadnie.