Zwack Sándor Nemes Pálinka to linia najbardziej luksusowych destylatów owocowych słynnej wytwórni Zwack. Robione z owoców z regionu Kecskemét, oferowane w limitowanych seriach, rocznikowe, średnio trzykrotnie droższe od innych pálinek. Do trzech z nich zasiadłem nad Balatonem w Siófok, w eleganckim barze Beach Garden. Dwie inne kupiłem podczas wizyty w zakładzie Zwacka w Budapeszcie, opiszę tu wszystkie.
Zwack Sándor Nemes Pálinka Erdei Szeder 2011 (40%) jest niezwykła, delikatna, z kwiatową nutą muskatu, może nie bardzo czuć jeżynę bo nie jest w ogóle cierpka, a w aromacie raczej znajdziemy sad, nie mniej smakuje cudownie.
Zwack Sándor Nemes Pálinka Tokaji Aszutörköly 2008 (40%) już nie produkowana, destylowana z osadów po wytłaczaniu winogron na tokajskie wina, doskonała – w aromacie rodzynki i piwnica, w ustach – miód, dojrzałe tokajskie aszu.
Zwack Sándor Nemes Pálinka Fertődi Málna 2010 (43%) to jedna z najdroższych, mała butelka 0,35 l kosztuje u producenta 10270 forintów, tj. ok. 140 zł. I bynajmniej dla mnie nie najlepsza, przeciwnie – najmniej mi smakowała z degustowanych. Jest mało aromatyczna, na dodatek jest w niej jakaś nieprzyjemna metaliczna nuta. Destylowana z endemicznej węgierskiej odmiany malin Fertődi, smakuje inaczej niż malinowice jakie znam, bardziej obojętnie, mniej słodko. Nie potrafię jej w pełni docenić.
Zwack Sándor Nemes Pálinka Birs 2013 (40%) – cóż, jest bardzo dobra, wyraźnie czuć smak i aromat pigwy – miód i kwiaty, słodka śliwka. Ale też nic więcej niż bardzo dobra, za te pieniądze można oczekiwać jednak więcej. Nota degustacyjna – 4.
Zwack Sándor Nemes Pálinka Magyar Kajszibarack 2013 (40%) – bardzo aromatyczna, smak moreli, aromat brzoskwini, kwiatów i owoców, bynajmniej nie słodka, przeciwnie, raczej nieco cierpka, ale w przyjemny sposób. Wyjątkowa.
Ogólne wrażenie – znakomite, ale czy muszą być aż tak bardzo drogie (0,35 l w cenach od 6000 do ponad 10000 HUF, ok. 100 zł za małą butelkę)? Średnia degustacyjna to 4,2/5 – bardzo przyzwoicie, ale przyznam, że oczekiwałem troszkę więcej.