Starcie najlepszych polskich barmanów w drodze do World Class Competition

Debiutanckie starcie polskich barmanów w konkursie World Class Poland 2016 dobiegło końca. Odbyło się w łódzkim browarze Księży Młyn. Hasło przewodnie brzmiało „Micro Machines”, gdyż miejsce skłaniało do kontemplacji nad procesami, jakie mikroorganizmy powodują by powstał złocisty trunek z pianką.


Pierwszego dnia zjazdu odbyły się warsztaty o fermentacji alkoholi, degustacje produktów tego procesu, jak piwa typu lambic, wodne i mleczne kefiry, destylaty, a ponadto degustacje whisky. Punktem kulminacyjnym był guest bartending, czyli gościnny pokaz barmański Ariela Leizgolda z Izraela i Teda Dako ze Szwecji – finalistów World Class Competition 2015. W roli mentora wystąpił także Mateusz Szuchnik, pierwszy polski uczestnik globalnych zawodów.
Podczas drugiego dnia zjazdu odbyła się pierwsza rywalizacja konkursowa „top 30” kandydatów do tytułu Barmana Roku 2016. Uczestnicy zmierzyli się w konkurencji „Day & Night”, wzorowanej na finałowym zadaniu ubiegłorocznej edycji World Class w Kapsztadzie. Barmani przedstawiali w niej autorskie zestawienia koktajli inspirowanych odpowiednio dniem i nocą.
Po pierwszym zjeździe konkursowym na prowadzenie w rankingu barmanów wysunął się Paweł Rodaszyński z warszawskiego koktajlbaru El Koktel oraz dwóch mieszkańców Łodzi – Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński z lokalu Bawełna.

Kto w Top 30 World Class Poland 2016?
• Gdańsk: Krzysztof Rathnau – Flisak ‘76, Kamil Szuchalski – Eliksir, Adam Rogalewski – U Szkota
• Katowice: Piotr Kujawiak – Sky Bar
• Kraków: Dominik Ubysz – Le Scandale, Tomasz Źródłowski – Mercy Brown, Jan Kachniarz – Enteka Pergamin
• Łódź: Bartłomiej Wójcik i Bartłomiej Brolik – Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński – Restauracja Bawełna, Hubert Workert – Buddha Pub & Gronowalski Restauracja
• Oświęcim: Krzysztof Ciemiera – Menago
• Poznań: Arkadiusz Prunesti – Salony, Mikołaj Rzeźnik – Whisky Bar 88, Daria Bąk – Hotel Blow Up Hall 5050
• Sopot: Dawid Zakrzewski – Sheraton Sopot Hotel. Bar., Steve Zachariasz – Pinokio, Marek Pobłocki – Galeria 63 Club & Restaurant
• Warszawa: Karol Rychlewicz – Weles, Maciej Szymański – 6 Cocktails, Paweł Rodaszyński i Dominik Mazur – El Koktel, Rafał Stachów – Gabinet
• Wrocław: Patryk Kozyra –Schody Donikąd i Parrot Rum Embassy, Krzysztofa Musielaka – Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz – Cafe Bar Monopol, Michał Wróbel i Tymon Straburzyński – Heca, Dariusz Owczarek – Vertigo Jazz Club Restaurant

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.