Jak pisze producent, On Spirits: „Naszą nagrodzoną Starkę poddaliśmy w Kopenhadze dojrzewaniu w obecności drewna z beczki, do której w 1939 roku wlano likier wiśniowy. Przez tydzień, przy pomocy generatora Jensen MK I firmy EtOH nasz produkt poddawaliśmy wielu procesom fizycznym. Alkohol był zmuszany do ruchu, zmienialiśmy mu temperaturę, oddziaływaliśmy ciśnieniem i wymuszaliśmy reakcje przy pomocy tlenu. Dzienne i okresowe zmiany warunków odwzorcowaliśmy przy pomocy ultradźwięków. Każdy mililitr cieczy otrzymał 475 J energii przy pomocy fali 20 000 Hz. Cały proces zajął 10 dni. Po przebadaniu uzyskanych widm uzyskaliśmy produkt który jest bardzo podobny do produktów mających co najmniej 100 lat”. W zapachu dużo orzechów włoskich – zarówno suchych, jak i zielonych, nuty kawy, ale też bardzo mocno wypieczonego chleba i karmelu. Smak dość ostry, pieprzny, chlebowy, wyraźnie żytni. Finisz tłusty, masło orzechowe i wypieczony, gorzkawy chleb. Moc – 38%.