Piąta edycja konkursu Warsaw Spirits Competition była rekordowa zarówno jeśli chodzi o liczbę zgłoszonych butelek, jak i producentów. Jury przyznało aż 361 medali dla alkoholi z 32 krajów, łącznie w 39 kategoriach, przez 83 producentów. Rok temu jury przyznało 254 medale.
Jury procedowało internetowo w składzie: Łukasz Czajka, Wojciech Gogoliński, Łukasz Gołębiewski, Marcin Młodożeniec, Krzysztof Piaseczny, Rafał Stanowski, Łukasz Szczepanik. Wszystkie alkohole były oceniane w ciemno, na podstawie oznakowanych próbek, przypisanych do jednej z 39 kategorii. Oceny nadesłanych próbek zajęły cztery miesiące prac jury. Jurorzy nie znali wzajemnych ocen aż do dnia ogłoszenia wyników konkursu, każdy oceniał samodzielnie.
Najwięcej nagrodzonych alkoholi zostało wyprodukowanych w Polsce (253 zgłoszenia), inne reprezentowane kraje to: Anglia (4), Austria (8), Barbados (1), Chorwacja (1), Fidżi (1), Filipiny (1), Francja (8), Gruzja (1), Hiszpania (3), Holandia (1), Indie (2), Indonezja (3), Irlandia (6), Japonia (1), Kolumbia (1), Litwa (17), Łotwa (1), Martynika (1) Meksyk (6), Niemcy (1), Portugalia (2), RPA (1), Salwador (1), Seszele (1), Słowacja (1), Stany Zjednoczone (11), Szkocja (10), Tajlandia (1), Trynidad i Tobago (4), Ukraina (5), Włochy (3). Jury przyznało 313 złotych medali i 48 srebrnych. Medale srebrne otrzymywały próbki o średniej nocie co najmniej 72/100 punktów, złote próbki o łącznej nocie co najmniej 82/100 punktów. Próbki, które nie uzyskały 72 punktów i nie zdobyły medalu zgodnie z regulaminem konkursu nie zostaną publicznie ogłoszone. Jury przyznało 30 medali Double Gold, które przypadły dla najlepszych próbek w poszczególnych kategoriach, w których były zgłoszone więcej niż dwa produkty.
W tym roku najwięcej medali otrzymały likiery, które przegoniły wódki. Dalej w kolejności były: okowity, gin, whisky i rum. Obrodziła kategoria alkoholi domowych – destylatów i nalewek.
Organizatorem wydarzenia była redakcja „Aqua Vitae” i serwis Spirits.com.pl. Alkohole były oceniane według następujących kryteriów: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
5 listopada zapraszamy na Festiwal Warsaw Spirits Competition.