firma Maison A. Staub & Cie została założona w 1858 roku przez Augusta Staub, Szwajcara z kantonu Berno. Dzięki licznym podróżom i międzynarodowym kontaktom stworzył dystrybucję do: Niemiec, Szwajcarii i Belgii. W 1889 roku otrzymali złoty medal na wystawie w Paryżu. Dziś firma jest jednym z czołowych eksporterów koniaku głównie do: Szwajcarii, Włoch, Norwegii, Irlandii, Danii, Rosji, Austrii, ale też na Karaiby, Afryki Zachodniej i Azji.
Mają duże magazyny, w których leżakuje 3 mln l destylatów w beczkach z dębu z Limousin o pojemności od 12 tys. do 50 tys. l, poza tym drugie tyle dojrzewa w beczkach 350 litrowych. Realizują też zamówienia prywatnych klientów w zakresie starzenia wybranych destylatów w małych beczkach. W ofercie mają koniaki pod marką Staub: VS, VSOP i XO. Smak jest lekki, owocowo-kwiatowy, mało złożony. Jest też koniak François 1er, butelkowany jako: VSOP, XO i Extra, zestawiany z eau de vie z Grande i Petite Champagne, z winogron ugni blanc i folle blanche. Aromaty: kwiatów, brzoskwini, jabłek, a w ustach – taniny, tytoń, herbata i bakalie. Butelkują także brandy French Club.