Stomaklija

serbska rakija ziołowa, czyli travarica, ale o bardzo gorzkim smaku – doskonała jako aperitif. Odpowiednik polskiej żołądkowej gorzkiej, tyle że dużo lepsza. Dość mocna – 40-45%, robiona na śliwowicy, z dodatkiem co najmniej dziesięciu gorzkich ziół. Najlepiej podawać z lodem w szklance typu old-fashioned (na Bałkanach mają specjalną odmianę kieliszków do gorzkich alkoholi – masywne, z grubego szkła, rozszerzające się do góry, podobne są też na Węgrzech). Pomimo goryczy pije się bardzo przyjemnie. Najbardziej znana jest Stomaklija firmy Prokupac.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.