Strathmill

destylarnia ze Speyside, pomimo długiej historii i sporej produkcji mało znana miłośnikom whisky, gdyż większość produkowanego tu alkoholu trafia do blendów (przede wszystkim J&B, ale też na przestrzeni lat były to: Spey Royal, Old  Master czy Dunhill). Gorzelnia powstała w 1891 roku w miejscu gdzie od 1823 roku był młyn. Nazywała się wówczas Glenisla-Glenlivet. W 1895 roku gorzelnię przejęła firma W. & A. Gilbey, znana na rynku ginu i zmieniła nazwę na Strathmill. W wyniku różnych fuzji i przejęć właścicielem Strathmill stał się w 1997 roku koncern Diageo, który ma ją do dziś. W 1968 roku podwojono liczbę alembików do czterech. Obecne moce produkcyjne to ok. 2,3 mln l rocznie. Pierwsza single malt whisky  Strathmill pojawiła się w 1909 roku, na następną trzeba było czekać do 1993. Po przejęciu przez Diageo wypuszczono w 2001 roku whisky Strathmill w serii Flora & Fauna. To whisky, która może zmylić brzoskwiniowym aromatem, w smaku są dość pikantne akcenty imbiru, a finisz wytrawny. W 2010 roku wypuszczono Strathmill w wersji single cask, beczkowaną w 1996 roku.

1 komentarz do “Strathmill”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.