destylarnia ze Speyside, pomimo długiej historii i sporej produkcji mało znana miłośnikom whisky, gdyż większość produkowanego tu alkoholu trafia do blendów (przede wszystkim J&B, ale też na przestrzeni lat były to: Spey Royal, Old Master czy Dunhill). Gorzelnia powstała w 1891 roku w miejscu gdzie od 1823 roku był młyn. Nazywała się wówczas Glenisla-Glenlivet. W 1895 roku gorzelnię przejęła firma W. & A. Gilbey, znana na rynku ginu i zmieniła nazwę na Strathmill. W wyniku różnych fuzji i przejęć właścicielem Strathmill stał się w 1997 roku koncern Diageo, który ma ją do dziś. W 1968 roku podwojono liczbę alembików do czterech. Obecne moce produkcyjne to ok. 2,3 mln l rocznie. Pierwsza single malt whisky Strathmill pojawiła się w 1909 roku, na następną trzeba było czekać do 1993. Po przejęciu przez Diageo wypuszczono w 2001 roku whisky Strathmill w serii Flora & Fauna. To whisky, która może zmylić brzoskwiniowym aromatem, w smaku są dość pikantne akcenty imbiru, a finisz wytrawny. W 2010 roku wypuszczono Strathmill w wersji single cask, beczkowaną w 1996 roku.
Piękny kolor… I ładna etykieta