Sylvie Girard-Lagorce poszła innym tropem niż większość autorów książek winiarskich. Wybrała pojedyncze butelki win, szczególnie jej zdaniem warte polecenia – i recenzuje je, prezentując ich smak, aromat, ale też – zupełna wyjątkowość – zdjęcia butelek. Podaje apelację, najlepsze roczniki, skalę rocznej produkcji i szczepy z jakich pochodzi wino (w przypadku kupaży procentowo określa udział poszczególnych winogron). Książka jest pięknie, albumowo wydana. Poza omówieniami win przedstawione są regiony – i to nie tylko pod kątem upraw i tradycji winiarskich, lecz także zebrano tu nieco ciekawostek lokalnych czy historycznych. Wielkim atutem są fotografie i przejrzysty układ treści. Jeśli czegoś brakuje, to winiarskiego słowniczka dla niewtajemniczonych czytelników.
tłum. Sławomir Chrzczonowicz, Wydawnictwo Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2013, s. 384, ISBN 978-83-7708-720-6