W latach ZSRR firma Rigas Vīni – wówczas część państwowego przedsiębiorstwa Sovyetskoye Igristoye – była największym producentem win musujących w całym bloku socjalistycznym. Produkowano tu wina metodą szampańską, wdrażano też własne unikatowe technologie. Rocznie zakład opuszczało ok.15 mln butelek. Dziś zakład produkuje ok. 4 mln butelek rocznie, w tym niewielką część stanowią wina fermentujące w butelkach.
Historia zakładu zaczyna się w latach 80. XIX wieku, początkowo jednak był tu browar A. Stritsky, który działał do II Wojny Światowej. W latach 20. XX wieku zakład rozbudowano, były tu stajnie, magazyny, duża słodownia i fabryka chemikaliów.
Po nacjonalizacji zakład został podzielony, w miejscu dawnego browaru powstała w 1947 roku fabryka win musujących, słodownia była osobnym przedsiębiorstwem, dziś są tam lofty i modne kluby. Produkcję Sovyetskoye Igristoye rozpoczęto w 1952 roku. W 1986 roku obecny zakład przy Briana Iela 7 uzyskał nazwę Riga non-alcoholic and sparkling drink factory.
W latach ZSRR materiał do produkcji win musujących sprowadzano m.in. z: Armenii, Gruzji, Uzbekistanu, Kazachstanu, Ukrainy. Dziś podstawę stanowią wina z Hiszpanii, a także Włoch i Francji, które na miejscu są kupażowane i poddane ponownej fermentacji. Tradycyjną szampańską metodą robione są tylko wina rocznikowe, jednoszczepowe (w 2015 roku jest to chardonnay). Minimum dziewięć miesięcy leżakują w butelkach, ale są i edycje trzyletnie. Do fermentacji w butelkach wykorzystywane są drożdże francuskie. Rocznie produkują tylko 3000 butelek takich win, a butelka kosztuje zaledwie ok. 8 euro.
Na eksport butelkują m.in. wino musujące Cosmopolitan Diva – 1,5 mln butelek w tym roku, wiele z tego idzie na eksport do Chin. Jego fermentacja odbywa się w tankach z użyciem własnych drożdży, a do filtracji używane są złote płytki. Tanki fermentacyjne mają pojemność 25 tys. l i jest ich sześć. Ta fermentacja trwa 7-14 dni, dominują do kupaży winogrona muscat i sauvignon blanc.
Jest też unikatowa fermentacja ciągła, kolumnowa, w zbiornikach po 100 tys. l, których mają cztery. Proces fermentacji trwa 17 dni. To pierwszy zakład w byłym ZSRR, który wprowadził taką technologię fermentacji, stworzoną przez radzieckich inżynierów w latach 70. Do tej metody hodują własne drożdże. Kupażują materiał winny z Hiszpanii.
Są też tanie wina sztucznie nasycane CO2 oraz „szampany” bezalkoholowe. W zakładzie powstają też koktajle alkoholowe i napoje RTD, m.in. na bazie produkowanej w siostrzanym zakładzie Latvijas Balzams wódki Stolichnaya. Rigas Vīni od 2000 roku jest częścią JSC Latvijas Balzams, wspólnie firmy te należą do grupy Amber Beverage Group.