Szőlőpálinka

węgierski odpowiednik lozy, czyli serbskiej winogronowej rakiji – doskonałe, palone brandy z różnych odmian całych winogron, najbardziej popularne są pálinki z win tokajskich oraz szczepów: irsai olivér, merlot, muskat, cabernet czy chardonnay. Smak różny, w zależności od producenta i winogron, od łagodnych po ostre, od słodkawych po gorzkie. Coraz bardziej popularne jest macerowanie winogron w winogronowym spirytusie i ponowna destylacja, co pozwala uzyskać więcej aromatów, wówczas też pozostawia się często pojedyncze winogrona na dnie butelki – taka forma nazywa się Ágyas Szőlőpálinka. Jak dla mnie jedna z najpyszniejszych to Bolyhos Ágyas Irsai Olivér szőlő pálinka, bardzo dobra jest także Brill szőlő pálinka Mátrai muskotály a także inne tego producenta, który specjalizuje się w alkoholach z winogron, wyborne są produkowana w mieście Gyuli przy granicy z Rumunią (Gyulai Pálinka Manufaktúra). Węgrzy produkują też alkohole z wytłoków winogron, na wzór włoskiej grappy, nazywają się one törkölypálinka.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.