Szőlőpálinka

węgierski odpowiednik lozy, czyli serbskiej winogronowej rakiji – doskonałe, palone brandy z różnych odmian całych winogron, najbardziej popularne są pálinki z win tokajskich oraz szczepów: irsai olivér, merlot, muskat, cabernet czy chardonnay. Smak różny, w zależności od producenta i winogron, od łagodnych po ostre, od słodkawych po gorzkie. Coraz bardziej popularne jest macerowanie winogron w winogronowym spirytusie i ponowna destylacja, co pozwala uzyskać więcej aromatów, wówczas też pozostawia się często pojedyncze winogrona na dnie butelki – taka forma nazywa się Ágyas Szőlőpálinka. Jak dla mnie jedna z najpyszniejszych to Bolyhos Ágyas Irsai Olivér szőlő pálinka, bardzo dobra jest także Brill szőlő pálinka Mátrai muskotály a także inne tego producenta, który specjalizuje się w alkoholach z winogron, wyborne są produkowana w mieście Gyuli przy granicy z Rumunią (Gyulai Pálinka Manufaktúra). Węgrzy produkują też alkohole z wytłoków winogron, na wzór włoskiej grappy, nazywają się one törkölypálinka.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.