Sandor Ellix Katz to guru dla wszystkich, którzy pasjonują się kiszeniem, marynowaniem, fermentowaniem, eksperymentami z drożdżami, bakteriami różnych kwasów i pleśnią. Amerykański autor z fermentacji uczynił filozofię życia, fermentacja to wyjątkowość, to ucieczka od masowości, to obcowanie z nieznanym światem drobnoustrojów, to radość z tworzenia coraz to nowych produktów. Książka dotyczy nie tylko alkoholi, ale jest tu oczywiście mowa o fermentacji: wina, piwa, miodu pitnego, sake, kumysu i wielu bardzo egzotycznych napojów niskoprocentowych, ale też bezalkoholowych czy np. domowym wyrobie octu. Daje porady jak pilnować fermentacji, jak przygotować naczynia, gdzie fermentować, w jakich temperaturach, skąd brać drożdże lub jak je samemu hodować, skąd brać startery, koji i inne pożyteczne rodzaje pleśni. Pokazuje jak z pasji do fermentacji uczynić biznes. Książka pełna praktycznych wskazówek, opisów doświadczeń, bardzo erudycyjna, skłaniająca do własnych eksperymentów.