W cyklu Mocny Poniedziałek 8 kwietnia odbyła się degustacja whisky z młodej szwedzkiej destylarni Agitator. Do spróbowania były cztery whisky, dostępne w Polsce w ofercie Spirit Depot. Spotkanie poprowadził współzałożyciel i menadżer destylarni Agitator, Oskar Bruno. Do spróbowania były cztery whisky: Agitator Single Malt, Agitator Rök, Agitator Argument: Kastanj oraz Blind Seal Rye.
– Od początku chcieliśmy robić whisky, która nie będzie podobna do szkockiej czy irlandzkiej, która będzie szwedzka i bardzo nowoczesna. Otwierając destylarnię w 2015 roku uzbroiliśmy ją w wiele nowatorskich rozwiązań technologicznych, nie spotykanych w świecie whisky. Oprócz alembików mamy masę innych aparatów, ściana za alembikami to labirynt rur i pomp. Wykorzystujemy w procesie destylacji różnice ciśnień, pompy zasysają i tłoczą ciśnienie do alembików, są też systemy chłodzące, by obniżać temperaturę destylacji. Nikt wcześniej czegoś takiego nie zrobił – opowiadał Oskar Bruno.
Destylarnia wyposażona jest w cztery alembiki, dwa po 3000 i i dwa po 2200 l. Dwa alembiki pierwszej destylacji pracują przy bardzo niskich ciśnieniach 0,3 bara, takie ciśnienie jest na szczycie Mont Everest. Destylują też w niskiej temperaturze, alkohol w takim ciśnieniu zaczyna się skraplać już przy 63 stopniach Celsjusza. Daje to delikatniejszy i bardzo owocowy destylat, bez żadnych nut gotowania, zmniejsza też zużycie energii. W przypadku zastosowania torfowanego jęczmienia zmniejsza się efekt smolistości w destylacie. Dwa wysokie alembiki dają lżejszy destylat, dwa przysadziste dają bardziej oleisty. Przy tym samym zacierze można uzyskać różne końcowe destylaty.
Jęczmień w większości jest ze Szwecji, tylko torfowy słód importują z Niemiec i Belgii. Do żytniej i pszenicznej whisky skupują zboże z Finlandii. W procesie fermentacji stosują drożdże, które dają dużo nut owoców tropikalnych. Fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach z kontrolowaną temperaturą, by wydłużyć czas fermentacji do 7 dni, uzyskują alkohol o mocy 10-11%. Eksperymentują też z drożdżami winiarskimi, piwowarskimi czy typowymi dla rumów, co daje bardzo szeroką paletę aromatów do destylacji.
Pierwsze baczki napełnili w 2018 roku. Whisky dojrzewa w magazynach paletowych i klepiskowych dla beczek po sherry. Duże różnice temperatur między zimą i latem mają wpływ na procesy starzenia się whisky. Odparowanie z beczek to ok. 5% rocznie.
Agitator Single Malt (43%)
Whisky trzyletnia, lekko torfowa z czterech różnych beczek po 200 l: nowy amerykański dąb, beczki po bourbonie, po sherry i z drewna kasztanowca. Zapach słodu, mąki, skórki chleba, chleba z rodzynkami, z orzechami włoskimi, śliwki, słodki grejpfrut. Nuty żywiczne, zielonych igieł, woskowość. W smaku cierpkie jabłka, gorzkie jabłka, nuta piołunu, goryczki, tarnina, głóg, ale też słodkie gruszki, śliwki i lekko słoność. W finiszu kwaśne owoce – jabłka, śliwki, tarnina, żurawina, pieprzność, delikatna dymność.
26/26/26/7=85
Agitator Single Malt Rök (43%)
Trzyletnia torfowa whisky, natorfienie na poziomie 40 ppm, dodatkowo zastosowano tu beczki po whisky z Islay, a także beczki z kasztanowca. Ciekawy zapach, jakby suchych traw, ziół, liści chrzanu i wypieczonej skórki chleba, wyraźnie czuć też torf, dym, grillowanie. Smak cierpko-słodki, nuty chlebowe i chrzanowe, biała porzeczka, agrest, nuta medyczna i miodowa. W finiszu słoność, kwaskowość – agrest, porzeczki, żurawina, głóg.
25,5/25,5/25,5/7=83,5
Agitator Argument: Kastanj (46%)
Whisky lekko torfowa, leżakowała osiem miesięcy w beczkach z kasztanowca, wcześniej 2,5 roku w beczkach po bourbonie. Zapach chleba sodowego, śliwek, lekko marcepan, bakalie, figi, daktyle, miód i dużo orzechów włoskich, wosk. W smaku gorzkie śliwki, gorzkie migdały, gorzkie wiśnie, marcepan. Finisz ciekawy, jak pieczone kasztany i głóg, gorzkie jabłka, cierpkie jabłka, kwaśne śliwki, mirabelki, ale też wiśnie w czekoladzie.
26/25,5/26/7=84,5
Blind Seal Straight Rye Whiskey (46%)
Żytnia whisky leżakowana w nowym amerykańskim dębie. Mashbill to: 60% słodu żytniego i 40% słodowanego jęczmienia. Zapach lekko słony, lekko pieprzny, ziołowy, soczyste renklody. W smaku tytoń, wilgotne liście, goryczka, ale też nuta wanilii i czekolady. W finiszu słone paluszki, paluszki z makiem i pieprz.
27/27/26/7=87