nazwa kultowego w Belgii baru, w którym serwuje się wyłącznie narodowy trunek zbożowo-jałowcowy, Jenever. Maleńki lokal, w którym pije się na stojąco i nie ma ani kawy, ani herbaty, ani piwa, mieści się nad jednym z kanałów w zabytkowej części Gandawy. Obok jest mini browar oraz restauracja, należące do tego samego właściciela. ‘t Dreupelkot serwuje ponad 200 rodzajów Jenever i likierów na jego bazie, w tym ponad 80 butelkowanych z własnymi etykietami, na których jest uśmiechnięta twarz właściciela. Większość likierów to własne maceraty, natomiast alkohol dostarcza gorzelnia Stokerij Wissels z Hasselt. Likierów można spróbować jednie w ‘t Dreupelkot, nie są sprzedawane nigdzie indziej, a są wśród nich tak egzotyczne jak likiery z: kasztanów, kaktusa, guawy, lychee, imbiru, cykorii, fig, czarnego bzu czy rodzynek.