17 marca odbyła się kameralna degustacja online nowego tajskiego rumu Phraya Elements. Nazwa nowego rumu odnosi się do czterech żywiołów, których świadomość jest bardzo istotna dla Tajów. Produkowany w Sangsom Distillery, najstarszej i największej destylarni rumów w Tajlandii, należy do grupy kapitałowej International Beverage Holdings, która ma m.in. w Szkocji destylarnie whisky: Old Pulteney, Knocdhu, Balblair, Speyburn oraz takie marki jak Hankey Bannister, Catto’s czy gin Caorunn. W Tajlandii mają swoje browary i destylarnie.
– Tajlandia ma bogatą współczesną scenę rumów, to rynek gdzie chętnie pije się starzone destylaty, na bazie trzciny cukrowej, ale też ryżu i chyba pierwszą i najważniejszą motywacją było pokazanie światu jakości, która kryje się w magazynach. Myślę, że jest też naturalne, że na szczycie portfolio rumów i innych destylatów których sprzedaje się miliony butelek powinien stać produkt super premium, szczytowe osiągnięcie. Tym właśnie jest w naszym tajskim portfolio Phraya – opowiada Łukasz Dynowiak z International Beverage Holdings.
– Konesera który pierwszy raz próbuje rumu Phraya na pewno uderzy jego jedwabistość, naturalna słodycz i pięknie zbalansowany profil beczki z tymi charakterystycznymi nutami amerykańskiego dębu. Dla mnie to crème brûlée wśród rumów jeśli chodzi o ogólny odcień i intensywność. Koneserzy znajdą wspólne mianowniki raczej z rumami z Ameryki Środkowej i nie powinni spodziewać się wyspiarskiej dzikości – Phraya to rum destylowany w kolumnach, elegancki i wyrafinowany. Ale przyznam, że raczej nie mamy w zwyczaju porównywać się do rumów z Karaibów – lubimy je, śledzimy i kibicujemy całej kategorii ale tajski rum jest inny, wierzymy, że jest wyjątkowy – mówi Łukasz Dynowiak.
Trzcina cukrowa, z której wytworzona jest melasa do produkcji rumu Phraya pochodzi w całości ze środkowej Tajlandii. Fermentacja melasy trwa dwa dni i pozostawia czysty i nieco owocowy profil. Dane dotyczące szczepów drożdży są objęte tajemnicą. Rum leżakował w amerykańskim dębie, zarówno w nowych beczkach, beczkach napełnianych ponownie oraz tych wtórnie opalanych. Leżakuje na terenie SangSom w magazynach, których podłoga znajduje się cztery metry pod ziemią, co pomaga utrzymać niską temperaturę. Destylacja odbywa się w kolumnach. Najpierw odfermentowana melasa jest odpędzona z 10% do 70%, a następnie rozcieńczona do 30% i w drugiej kolumnie następuje ostateczna destylacja do 95%. Nie ma dodatkowych, pomocniczych kolumn w systemie.
Polskim importerem marki Phraya jest MV Poland.
Phraya Elements (40%)
Kupaż z beczek w wieku 4-7 lat. Aromat słodki: czekolada, wiórki kokosowe, wanilia, śliwki w occie, sadza, tytoń, orzechy. W ustach bardzo czekoladowa: wiśnie w czekoladzie, orzechy w czekoladzie, czekoladowy tytoń. Finisz słodko-cierpki: czekolada, wiśnie, tytoń, wanilia, kokos, batoniki bounty.
25/26,5/25/7,5=84