Tatarczówka skoczowska

nieprawdopodobnie gorzkie, oleiste, cierpkie. Moc 50%, jest tak cierpkie, że z trudem przechodzi przez gardło. Robiona przez Toorank Polska z kłącza tataraku (pachnie intensywnie tatarakiem), leżakowana w dębowych beczkach. Dobre w małych ilościach na niestrawność, w dużych ilościach konsumować się nie da. Co ciekawe, przepis na tatarczówkę w samym Skoczowie (śląskie), skąd pochodzi, odtworzono z dawnych książek dopiero na początku XXI wieku, przez lata był to bowiem trunek zupełnie zapomniany. Dzięki staraniom Towarzystwa Miłośników Skoczowa trunek wpisany jest na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.