znany i udany szkocki blend, który powstał w 1830 roku. Nazwa pochodzi od Williama Teachera, który był właścicielem sklepów z alkoholami i stworzył tę mieszankę, znaną od 1884 roku jako Teacher’s Highland Cream. Rodzina sprzedała markę dopiero w 1976 roku, obecnie jest własnością amerykańskiego Fortune Brands. Jest to whisky aromatyczna, o słodkich, nieco mdłych, maślanych nutach. Do kupażu wykorzystywanych jest 35 odmian whisky, w tym malty z GlenDronach i Ardmore. Dostępna także w znacznie ciekawszej wersji Teacher’s 50 12 Years Old. Jest to whisky o mocy 50%, złożona z 50 dwunastoletnich destylatów słodowych i zbożowych, wypuszczona na rynek indyjski z okazji 50-lecia niepodległości tego kraju. Bardzo słodowy aromat, w smaku nieco dymna, a jednocześnie owocowa, tropikalna – mango, papaja, banany, także dużo nut sherry. Finisz zaskakujący, gdyż jest dymny, nieco gryzący, kardamonowy, tu dopiero czuć moc pozornie delikatnego trunku.
Lubię tą whisky , dość klasyczne nuty ale mi się najbardziej przebiły smaki słodowe:)