21 października odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek z tequilą Jose Cuervo. To najstarsza meksykańska marka, najbardziej znana, najlepiej sprzedawana na świecie marka tequili (ponad 30 mln l rocznie) . Jej historia wiąże się z gubernatorem miasta Tequila w Jalisco, Jose Cuervo i sięga 1758 roku. Firma nadal jest w rękach rodziny Cuervo, a konkretnie rodziny Beckmann, potomków Don José Antonio de Cuervo. Juan-Domingo Beckmann jest nestorem szóstego pokolenia firmy.
W 1758 roku Don José Antonio de Cuervo otrzymał od króla Hiszpanii Ferdynanda VI nadanie ziemi w mieście Tequila. Jego rodzina założyła Taberna de Cuervo, farmę, na której uprawiali i zbierali kwitnącą niebieską agawę. Pierwsze Vino Mezcal de Tequila de Jose Cuervo powstało w 1795 roku, po tym, jak syn Don José Antonio de Cuervo, José María Guadalupe de Cuervo, otrzymał od króla Hiszpanii Carlosa IV pozwolenie na komercyjną produkcję destylatu po okresie prohibicji za czasów króla Carlosa III. To był początek przemysłu tequili. W 1812 roku powstała nowoczesna na owe czasy i wciąż działająca destylarni La Rojeña w stanie Jalisco, jest to najstarsza wciąż czynna destylarnia w Ameryce Łacińskiej. W 1873 roku po raz pierwszy trzy butelki Jose Cuervo zostały wysłane na eksport, a od 1880 roku rodzina Cuervo zaczęła butelkować tequilę do komercyjnej dystrybucji. Cuervo był pierwszym destylatorem butelkującym tequilę, w czasach, gdy inni nadal używali wyłącznie glinianych owiniętych liną dzbanów czy beczek. Tequila była znana jako „mezcal de tequila” do 1893 roku, kiedy producenci tequili i meksykański rząd usunęli słowo „mezcal” z nazwy. Po śmierci Dona Jesúsa, jego żona, Ana González Rubio, odziedziczyła La Rojeña i w 1900 roku poślubiła José Cuervo Labastidę. Od tego czasu funkcjonuje marka Jose Cuervo Tequila. Po śmierci Any Gonzélez Rubio w 1934 roku majątek został przekazany jej siostrzenicy Guadalupe Gallardo, która zmarła w 1966 roku i zapisała majątek swojej siostrze, Virginii Gallardo. Jeden z jej synów, Juan Beckmann Gallardo, zarządzał wówczas firmą. Część Cuervo była własnością Distribuidora Bega, a od 1979 roku druga część była własnością Grupo Cuervo, w skład którego wchodzili Beckmann, jego syn Juan Beckmann Vidal, José Luis Campos i Heublein Inc. W 1989 roku rodzina Beckmann sprzedała 45% udziałów w Jose Cuervo firmie International Distillers and Vintners (IDV), oddziałowi Grand Metropolitan PLC. W 1997 roku Grand Metropolitan połączyło się z Guinness plc, tworząc Diageo, które do 2013 roku było głównym dystrybutorem Jose Cuervo poza Meksykiem. Od 2011 roku Diageo, największy na świecie producent napojów alkoholowych, prowadziło rozmowy w sprawie przejęcia Jose Cuervo od rodziny Beckmann za kwotę ponad 3 miliardów dolarów. Po tym, jak nie udało się przejąć marki, Diageo ogłosiło w grudniu 2012 roku, że zakończy umowę dystrybucyjną w USA. W 2013 roku, Proximo Spirits, firma należąca do rodziny Beckmann, przejęła globalną dystrybucję Jose Cuervo. Proximo jest też m.in. właścicielem Old Bushmills Distillery w Irlandii Północnej, znanej marki whiskey Proper Twelve, bourbona Great Jones, wielu marek tequili czy wódki.
Wszystkie tequile Jose Cuervo są nadal produkowane w mieście Tequila, w zakładzie La Rojeña. Na potrzeby marki Jose Cuervo obecnie wykorzystywane są niemal wyłącznie odmiany błękitnej agawy blue weber (wyjątkiem są wersje Silver i Gold na rynek lokalny i amerykański, gdzie agave Weber stanowi ok. 51%, resztę zaś uzupełnia innymi destylatami, głównie z melasy). Biała Jose Cuervo, w zależności od rynku, robiona jest z różną mocą, w wersjach: Tequila Clasico, Joven lub Especial. W wersji reposado starzona jest przez trzy miesiące w beczkach z amerykańskiego dębu. Jose Cuervo Black Añejo (40%) spędza rok w bardzo opiekanych beczkach z amerykańskiego dębu. Jest też starzona przez minimum 12 miesięcy Jose Cuervo Black Medallion (40%). Najwyższą linię reprezentują Reserva de la Familia Platino z serc agawy (piñas) i Reserva de la Familia z serc agawy, starzona w beczkach przez minimum 10 lat, przechowywana w piwnicach z wulkanicznej skały, wprowadzona na rynek w dwusetna rocznicę firmy. Jest też osobna linia tequili premium Jose Cuervo 1800: Silver, Silver Select 100 Proof, Blanco, Reposado, Añejo, Critsallino Añejo i najdroższa w serii Millenio Gran Reserva Coleccion Añejo w cenie ok. 2000 USD za butelkę. Firma butelkuje też likiery na bazie swojej tequili, m.in. cynamonowy Jose Cuervo Cinge.
W 2012 roku firma uruchomiła kolejkę turystyczną, Jose Cuervo Express. Pociąg pokonuje 60 km z Guadalajary do Tequili, a podróż przez pola agawy i wulkaniczne wzgórza zajmuje dwie godziny. Po przybyciu do Tequili goście mogą zwiedzić fabrykę Jose Cuervo i destylarnię La Rojeña.
Od 2008 roku w zakładzie La Rojeña powstaje też należąca do rodziny marka Maestro Dobel Tequila. Nazwana na cześć Juana Domingo Beckmanna Legorreta (Dobel to akronim). Dobel to mieszanka tequili reposado, añejo i extra añejo, leżakowanych odpowiednio przez rok, dwa i trzy lata w europejskich beczkach, a następnie filtrowanych w celu usunięcia wszelkiego koloru. Tequile w mieszance są w 100% z niebieskiej agawy, z jednej tylko parceli w Jalisco. Ukazały się w tej linii też bardzo limitowane wersje, jak rocznicowa Maestro Dobel 50 Cristalino, odymiana przez mięso piersi indyka (pechuga) Maestro Dobel Pavito czy odymiana drewnem mesquite Maestro Dobel Humito, jak również Maestro Dobel Diamante.
Polskim dystrybutorem produktów Jose Cuervo, jak również Bushmills czy Proper Twelve jest United Beverages.
Jose Cuervo Especial (38%)
Zapach mineralny, słonawy, są słodkie nuty miodowe, ale też wytrawne, tytoniowe, a także ziemiste, warzywne – jakby seler. W smaku słodkie śliwki, miodowość, ale też trawiastość, mineralność, ziemistość i tytoń. Finisz lekki, korzenno-owocowy – cynamon, śliwki w cynamonie, pomarańcze z cynamonem, do tego kwaskowe jabłka i sporo soli. Przyjemna tequila do koktajli.
25,5/25/25,5/7,5=83,5
Jose Cuervo Reposado (38%)
W aromacie słodycz, sporo miodu, dojrzałe śliwki, zielone orzechy włoskie, nuty zielonych owoców strączkowych – zielonego groszku. W ustach dużo słodyczy – miód, powidła śliwkowe, pomarańcze w cynamonie, ale też nuta taniczna, szorstka – skóra, hibiskus. Wypełnia przyjemnie usta, pozostawia posmak orzechów, słoność, nuty korzenne i mineralne, kwaskowe, cytrusowe i soczyste brzoskwinie. Bardzo udana tequila reposado.
26/26/26/7,5=85,5
Jose Cuervo 1800 Cristalino Añejo (35%)
Najpierw leżakowana przez 16 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, potem finiszowana jest przez 6 miesięcy w beczkach po porto. Barwa została odfiltrowana. Zapach jest bardzo bogaty, słodki – śliwki, morele, gruszki, bardzo słodkie jabłka, egzotyczne owoce, jak papaja i mango, jest soczyście. W ustach słodycz toffi, mlecznej czekolady, do tego bardzo dojrzałe brzoskwinie, papaja. Alkohol niezwykle delikatny, jedwabisty w ustach, leciuteńka słoność i mineralność w finiszu, zaskakująca nutka banana. Jest też lekka taniczność, skórzastość. Niezwykle intrygująca, lekka i smaczna.
28,5/29/29/9=95,5
Jose Cuervo Reserva de la Familia Platino 2023 (40%)
Tequila z wyselekcjonowanych krzewów agawy w wieku 10-12 lat. Destylowana dwukrotnie w alembiku. W aromacie: sól, miód, żywica, przyprawy korzenne, zwłaszcza cynamon i goździki, ziemistość, ale też melon, pieczony banan. Jest lekka nutka kwaskowa, fermentacyjna. W smaku najpierw cierpka, kwaskowa, a po chwili, słodka, ale orzeźwiająca, jak sok ze słodkiej pomarańczy, pomelo. Delikatnie słoność, która pięknie współgra z cytrusowymi nutami. Finisz baaardzo długi i cierpki – mineralność, ziemistość, kwaskowe cytrusy, słoność, w tle – banany, mango, słodki melon. Wysokiej klasy, bardzo wyrazista tequila.
28/29/29,5/9,5=96