Awamori z destylarni Zuisen, jednego z najstarszych i najbardziej tradycyjnych producentów na Okinawie. Założona w 1887 roku w Shuri, Zuisen specjalizuje się w tradycyjnych technikach i leżakowaniu, a linia Shokaku to najdroższe i najlepsze z ich produktów. Do fermentacji wykorzystano lokalny długoziarnisty ryż. Proces jednokrotnej destylacji jest przerywany na wczesnym etapie, przy mocy 53% i z taką mocą trafia do butelek. Aromat mąki, śliwki, koji, gotowanego ryżu, soi, słodu, ciemnego ciężkiego porterowego piwa. W smaku bardzo dużo umami: sos sojowy, nuty grzybowe, słód i pleśń. W finiszu słodowa słodycz i słoność sosu sojowego, sos śliwkowy, rokitnik, kwaskowe jabłka, karmel, kakao.
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
sotol
Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]
Alkohole dnia
tequila
Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]
Alkohole dnia
whiskey amerykańska
Zabutelkowana z mocą 50%, jedna z beczek dedykowanych dla sklepów duty free. Aromat ostry, intensywny, […]
Alkohole dnia
single malt, whiskey irlandzka
To druga oficjalna edycja single malt z destylarni w Donegal, zabutelkowana z mocą 46%. Beczki […]
Alkohole dnia
rum
Rum single cask był najpierw leżakowany przez 16 lat w klimacie tropikalnym w beczce po […]
Alkohole dnia
armaniak
Armaniak zabutelkowany w marcu 2023, w wieku 55 lat z mocą 40%. Aromaty wytrawne, taniczne: […]
Alkohole dnia
brandy
Brandy leżakowana 35 lat w limuzynowym dębie, zabutelkowana z mocą 40%. Aromat skóry, owocowego tytoniu, […]
Alkohole dnia
okowita
Destylowane w listopadzie 2023 roku żyto z regionu lubelszczyzny. Dwa lata starzenia, najpierw w beczce […]