gorzelnia z Highlands, produkująca świetne whisky typu single malts, a także cenione blendy – The Talisman i Antiquary. Zakład rozpoczął produkcję whisky w 1897 roku, ale szybko został zamknięty i jego działalność wznowiono dopiero w 1909 roku. W latach 70. XX wieku była to największa gorzelnia whisky w Szkocji, pracowały tu wówczas 23 alembiki. Obecnie pracuje 10, rocznie wypuszczanych jest ok. 5 mln litrów whisky. W 1985 roku zadecydowano o likwidacji destylarni, jednak wkrótce – w 1986 roku – znalazł się inwestor, przejęła ją japońska firma Takara Shuzo. Była to pierwsza japońska inwestycja na szkockim rynku whisky. W 1997 roku przejęto firmę J.W. Hardie, znaną z blendu Antiquary. Whisky Tomatin cechuje długi finisz są słodkie i owocowe, w większości starzone w beczkach po Bourbonie Maker’s Mark i po sherry oloroso. Jest to whisky bardzo wyrazista, owocowa, w smaku wyczujemy m.in. gruszki i jabłka, ale też miód. Destylarnie prawie nie używa torfowanego słodu, jedynie przez tydzień w roku destylują słód torfowy, który wykorzystywany jest do whisky Tomatin Cù Bòcan (nazwa symbolizuje ducha psa i wiąże się z lokalną legendą o ostatnim wilku). W ofercie są single malts: 12-, 15-, 18-, 21-, 25-, 30- i 40-letnie, ponadto w limitowanych edycjach dostępne są whisky rocznikowe: 1973, 1980, 1982, 1990. Jest też whisky Tomatin Legacy, bez podania wieku, o smaku słodowo-drożdżowym. Gorzelnia jest otwarta dla zwiedzających.
Scott Adamson i Graham Nicolson prowadzą degustację whisky Tomatin w barze Max w Warszawie, 19 lutego 2014