Torfowa whisky z nowej destylarni

Młoda destylarnia szkockiej whisky Lochlea wypuściła swoją pierwszą torfową single malt z okazji obchodów Burns Night 25 stycznia. Whisky nazywa się Ploughing Edition i jest czwartą z limitowanych butelkowań whisky związanych z porami roku i prac związanych ze zbiorem jęczmienia. Nazwa nawiązuje do orania pola. Wcześniej pojawiły się: Sowing Edition w marcu 2022 (czas zasiewów), Harvest Edition we wrześniu 2022 (czas żniw) i Fallow Edition (czas ugoru) w listopadzie 2022. Cztery whisky stanowią „pierwszy zbiór” corocznych edycji small batch, które mają na celu zaprezentowanie sezonów rolniczych Lochlea. Data premiery 25 stycznia związana jest ze szkockim poetą Robertem Burnsem, który mieszkał i pracował na farmie Lochlea w latach 1777-1784. Jego urodziny obchodzone są corocznie 25 stycznia, znane jako Burns Night. Edycja Ploughing jest inspirowana sezonem zimowym w gospodarstwie, kiedy te same pola, którymi zajmował się Burns, są orane w ramach przygotowań do wiosennego siewu jęczmienia. Niebieska etykieta butelki odzwierciedla mroźne zimy w Ayrshire na zachodnim wybrzeżu Szkocji.

Za zestawienie whisky odpowiadał dobrze znany w świecie szkockich single malts John Campbell, który opuścił destylarnię Laphroaig we wrześniu 2021 roku, by podjąć posadę dyrektora produkcji i master blendera w Lochlea. Ploughing Edition to nietorfowy słód i leżakowanie w beczkach po whisky z Islay, została zabutelkowana z mocą 46%, wypuszczono tylko 11 tys. butelek w cenie 50 GBP.
W 2023 roku co sezon będą wydawane limitowane serie „drugiego zbioru”. Flagowa single malt destylarni Lochlea zadebiutowała w lipcu 2022, dojrzewała w trzech rodzajach beczek, i nazywa się Our Barley.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.