23 kwietnia w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyła się degustacja siedmiu torfowych whisky z nowej oferty M&P. Były to propozycje z regionu Campbeltown (Kilkerran, Springbank, Longrow), a także z destylarni Kilchoman z Islay i z Tobermory (Ledaig) z Wyspy Mull. Dwie whisky były od niezależnego bottlera, firmy Cadenhead, działającej od 1842 roku, pozostałe to oficjalne wypusty destylarni, choć limitowane edycje. Spotkanie prowadził ambasador whisky w M&P, Mariusz Masiak.

Kilkerran 13YO 2011 Cadenhead (46%)
Bardzo nietypowa edycja z beczki po porto. Destylacja 2011, butelkowanie 2025. W aromacie: truskawki, masa truskawek, guma truskawkowa. Dalej w tle – poziomki, maliny, jabłka malinowe. Dopiero w pustym kieliszku czuć delikatnie torf, skórę, słoność, mineralność. W smaku są drożdże, maliny, truskawki, jabłka, słodkie gruszki. W finiszu słodkie ziarno, ciasto z kremem i truskawkami, delikatna słoność.
26/25/25/7=83

Kilkerran 8YO Bourbon Cask Matured (55,6%)
Limitowana edycja z destylarni Glengyle, butelkowana w listopadzie 2024 roku z mocą beczki. W aromacie jest dym, wędzone śliwki, ziemistość, nuta kukurydziana, słona, ziołowa. W smaku sól, solony popcorn, boczek wędzony, ale też siano. Finisz lekki – zioła, korzenność, sól, ziemistość, dym.
24,5/24,5/24,5/7,5=81

Springbank 8YO Local Barley (58,1%)
Do tej edycji wykorzystano sześciorzędowy jęczmień starej i mało wydajnej odmiany bere z farmy High Ranachan na Półwyspie Kintyre. Leżakowanie: 50% beczki po bourbonie, 50% po sherry. Edycja liczy 13500 butelek. Bardzo lekki, korzenny aromat, dużo cynamonu, goździki, siano, suszone kwiaty i wosk. Jest ostry aromat, mocno czuć alkohol. W ustach bardzo woskowy, nuta miodowa, oleistość, dużo słodu, lekka chmielowa goryczka. Dość długi woskowy finisz, oleistość, nuta śliwki, ale też mineralność, pieprz i delikatna słoność.
21/22,5/22,5/7=73

Ledaig 14YO Cadenhead (46%)
Dymna whisky z Tobermory, beczka po bourbonie, butelkowanie 2025. W aromacie zioła, suszone kwiaty, suszone śliwki, suszone morele, czereśnie, torf, słoność, wosk. W smaku wosk, węgiel, wędzenie, słoność, cynamon. Finisz przyprawowy – cynamon, goździki, sól, pieprz, sporo torfu, wędzenia, wyraźna nuta medyczna.
26/26/25/7,5=84,5

Longrow 100 Proof (57,1%)
Whisky z destylarni Springbank, leżakowała przez cztery lata w beczkach po bourbonie i dwa lata w beczkach ponownego napełnienia po pinot noir. Butelkowana w 2025 roku z mocą angielskich 100 Proof. Aromat gruszek, słodkich jabłek, czereśni, malin, brzoskwini, nuta sadzy i medyczna, wilgotny torf i słodka śmietanka. W smaku drożdżowość, słoność, dymność, goryczka, goździki. Finisz ostry – goździki, imbir, pieprz, surowe drewno, słoność, skóra. Zrównoważona i bardzo pijalna, nie przeszkadza wysoka moc alkoholu.
27/27/27/7,5=88,5

Kilchoman 13YO (50%)
Wykorzystano beczki po bourbonie, a także beczki octaves po bourbonie i po kalwadosie. W aromacie sporo kwaskowych jabłek, cytrus, tarta cytrynowa, limonka, wędzona limonka i torf oraz lekka nuta goździkowa. W ustach jest oleista, dużo jabłek gorzkich i kwaskowych, anyż, lekka goryczka i nuta medyczna. Finisz słony, dymny, oscypkowy, lekko pieprzny, kwaskowy, cierpki, wytrawny, cytrusowo-jabłkowy. Bardzo ciekawy efekt dały beczki po kalwadosie.
27/27,5/27/8=89,5

Kilchoman Loch Gorm 2025 10YO (46%)
Anthony i Robin Willis wybrali łącznie 23 beczki po sherry oloroso: 20 beczek pierwszego napełnienia, bogatych w wyraziste wpływy sherry, i trzy beczki drugiego napełnienia. To pierwsza dziesięcioletnia whisky w historii marki Loch Gorm, która zadebiutowała w 2014 roku i swoją nazwą nawiązuje do położonego obok destylarni Kilchoman Jeziora Gorm. Aromaty słodkie – śliwki, morele i dym, sadza, nuta medyczna, maślana, słoność, zioła. W smaku sól, wędzony ser, goryczka, gorzkie zioła, piołun, dzięgiel. Finisz bardzo słony – solony karmel, słone śliwki, rodzynki, nuta korzenna, skóra i blanszowany migdał.
26/26/26/7,5=85,5