Tsipouro

Τσίπουρο grecka brandy z wytłoków winogron, zwana też Tsikoudia (na Krecie) lub Apostagma, starszy brat popularnego w Grecji ouzo. Podobno mnisi z Wyspy Athos wytwarzali ją już w XIV wieku. Ostra w smaku, aromatyczna, wyraziście owocowa. Bardzo często podczas drugiej destylacji dodaje się anyżek, co upodabnia Tsipouro do tureckiego Raki. Czasami dodaje się też lukrecji lub ziół czy kwiatów – np. Tsipouro Sigma z dodatkiem krokusa. Do najbardziej popularnych należą Tsipouro Tirnavou firmy Kardasi (w różnych odmianach) oraz Tsililis Tsipouro (też w róznych odmianach), a także m.in.: Tsipouro Galaxias, Tsipouro Epirotiko Zitsa, Tsipouro Idoniko (z anyżkiem lub bez), Tsipouro Agion Oros, Tsipouro Alexander The Great czy Makedoniko Tsipouro. Wiele gatunków wytwarzanych jest i dostępnych wyłącznie lokalnie, liczne tawerny, ouzerie i restauracje serwują własne Tsipouro – nie butelkowane, podawane w karafkach.

1 komentarz do “Tsipouro”

Możliwość komentowania została wyłączona.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.