Τσίπουρο grecka brandy z wytłoków winogron, zwana też Tsikoudia (na Krecie) lub Apostagma, starszy brat popularnego w Grecji ouzo. Podobno mnisi z Wyspy Athos wytwarzali ją już w XIV wieku. Ostra w smaku, aromatyczna, wyraziście owocowa. Bardzo często podczas drugiej destylacji dodaje się anyżek, co upodabnia Tsipouro do tureckiego Raki. Czasami dodaje się też lukrecji lub ziół czy kwiatów – np. Tsipouro Sigma z dodatkiem krokusa. Do najbardziej popularnych należą Tsipouro Tirnavou firmy Kardasi (w różnych odmianach) oraz Tsililis Tsipouro (też w róznych odmianach), a także m.in.: Tsipouro Galaxias, Tsipouro Epirotiko Zitsa, Tsipouro Idoniko (z anyżkiem lub bez), Tsipouro Agion Oros, Tsipouro Alexander The Great czy Makedoniko Tsipouro. Wiele gatunków wytwarzanych jest i dostępnych wyłącznie lokalnie, liczne tawerny, ouzerie i restauracje serwują własne Tsipouro – nie butelkowane, podawane w karafkach.
Cipuro! moje ulubione! Smak wakacji…