whisky single malt i destylarnia z regionu Highland. jedna z najbardziej owocowych, słodkich, delikatnych whisky. Gorzelnia jest niezbyt stara, powstała w 1949 roku, a jej założycielem był William Delmé-Evans, z zawodu architekt. W 1953 roku zakład kupiła firma Brodie Hopburn, w 1971 roku stała się częścią grupy Invergordon Distillers, a 20 lat później właścicielem stał się Whyte & Mackay. W 1994 roku zamknięta, wykupiona w 2003 roku przez konsorcjum inwestorów za 1,1 mln funtów – wznowiła wkrótce działalność. Od 2004 roku wypuszcza nowe whisky, m.in. rocznikowe oraz finiszowane w beczkach po winach jak: porto, moscatel, marsala, sherry, sovereign, sauternes czy burgund. Oferowane są m.in. wersje 20-, 25- i 40-letnie. W 2011 roku destylarnię wykupiła firma Picard Vins & Spiritueux. Poszerzono ofertę, zmieniono etykiety. Tullibardine to wspaniała, owocowa whisky o wielkim potencjale, cudowna jest klasyczna edycja 20 YO o aromacie gruszek Williamsa, ale również edycje: 225 Sauternes, 228 Burgundy czy 500 Sherry są bardzo udane.