blendowana whisky z wyższej półki, pierwszy raz wprowadzona na rynek jako single malt w 1768 roku. Od tamtego czasu jednak wielokrotnie zmieniała się jej receptura. O historii tego trunku przypominają dziś daty na butelce: 1700, 1800, 1900, 2000 – cztery stulecia, pod datami jest napis „Timeless”. Nazwa nawiązuje do gaelickiego określenia whisky (uisge beatha) oraz do wiersza piewcy i patrona whisky, Roberta Burnsa, który w poemacie „Tam O’Shanter” pisał: „Wi Usquaebae, we’ll face the de’il (devil)”. W latach 1768-1842 Usquaebach sprzedawana była jako single malt, a do 1904 roku jako vatted malt. Następnie zaoferowano ja jako malt rich blend, whisky, w której 85% stanowiły destylaty ze słodu jęczmiennego. Markę kupiła w 1973 roku amerykańska firma 12 Stone Flagons, oferując w latach 80. XX wieku luksusowy blend zestawiany z whisky z Highland, wówczas Usquaebach sprzedawana była w kamionkowych butelkach z mocą 43%. Obecnie dostępne są następujące wersje tej whisky: Usquaebach Reserve Blended Scotch Whisky, Usquaebach 15 Year Old Pure Highland Malt Scotch Whisky, Usquaebach Stone Flagon Blended Scotch Whisky oraz Usquaebach Millennial. O ile ta ostatnia nie robi wrażenia, to piętnastoletnia mieszanka maltów zasługuje na wyróżnienie, ma słodki miodowy aromat z nutą tytoniu, a w smaku sherry z mleczną czekoladką.