29 września prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o wyrobie napojów spirytusowych, która wdraża unijne przepisy dotyczące m.in. etykietowania napojów spirytusowych. Ustawa o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych wdraża rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE ws. definicji, opisu, prezentacji, etykietowania napojów spirytusowych, stosowania nazw napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystywania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego. Nowelizacja reguluje zasady nadzoru nad procesem leżakowania i etykietowania napojów spirytusowych. Nadzór będzie sprawowała Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) i za jej zgodą producent będzie mógł umieszczać informacje o okresie leżakowania (dojrzewania) napoju spirytusowego. Jest to o tyle ważne, że od długości leżakowania zależy smak i jakość, co przekłada się na wyższą cenę napoju. Takie rozwiązanie ma dać konsumentom pewność co do wieku trunku.