wódka orkiszowa, zestawiana początkowo w Stocku w Lublinie dla firmy V1Vodka z Massachussets, a następnie w Kaliszu w zakładzie AWW (zaś w wersjach smakowych w Środzie Wielkopolskiej, w zakładach Polanin). Producent chwali się, że to jedyna na świecie wódka zrobiona w 100% z ziaren orkiszu, bez dodatku żadnych innych zbóż. Destylowana pięć razy w małych partiach. Aromat delikatny, siano, suche kwiaty. W ustach słodko, rurki z kremem, mleko w proszku, ale też nuta pieprzu, zielona papryka, ale i sałata. Finisz jest słodki, nieco warzywny – marchew, pietruszka. Markę stworzył Paul Kozub, Amerykanin o polskich korzeniach. Początkowo próbował destylować sam w małym aparacie, w końcu jednak wyruszył do polski, gdzie podpisał umowę z ówczesnym Polmosem Lublin. Wódka zadebiutowała na rynku amerykańskim we wrześniu 2005 roku. W 2016 roku pojawiły się edycje smakowe, dostępne także w sklepach wolnocłowych (w tym na warszawskim Okęciu), wszystkie o mocy 37,5%. Są to: V-One Grapefruit (grapefruit i trawa cytrynowa), V-One Triple Berry (maliny, jagody i truskawki), V-One Lime (limonka i mięta), V-One Hazelnut (orzech laskowy i syrop klonowy), V-One Vanilla (wanilia z Madagaskaru i Taiti oraz olejek różany).