Degustacje, Spirits
degustacje, whisky

V Whisky Day Cracow

V Whisky Day Cracow

Udostępnij:

Tradycyjnie już w drugiej połowie maja do krakowskich Fortów Kleparz zmierzają miłośnicy whisky nie tylko z Krakowa, ale całej Polski. Nie inaczej było 20 maja podczas piątej już edycji Festiwalu Whisky Day Cracow.

Podobnie jak w zeszłym roku mniej więcej połowa wszystkich stoisk, głównie dużych koncernów, ulokowana była na zewnątrz, przy murach fortów. Stoiska importerów, dystrybutorów, mniejszych producentów i pasjonatów mocnych trunków znajdowały się wewnątrz fortów. Pogoda, po raz kolejny dopisała, choć w poprzedzających dniach nie rozpieszczała.
Na stoiskach koncernów można było zapoznać się z szeroką gamą ich oferty. Z reguły, a i to nie zawsze, tylko podstawowa whisky była oferowana bez dopłaty. Dodatkowo producenci starali się zachęcić do odwiedzenia ich stoiska oferując modny food pairing whisky z przekąską, generowali dym o aromacie danej whisky, a często zachęcali do skosztowania koktajlu przygotowanego na bazie whisky/bourbona. Atrakcje oferowało stoisko Wild Turkey, gdzie można było mechanicznie wygrawerować pamiątkowy napis/datę na zakupionej w festiwalowym sklepiku butelce czy kieliszku.
W tym roku mniejsza była oferta alternatywnych do whisky trunków. Odnotowałem obecność rumów Angostura, tequili Volcan Blanco i hiszpańskiej brandy Torres, która miała własne stoisko z szeroką gamą wersji łącznie z ciekawymi Smoked Barrel i przejrzystej Cristalino. Na stanowisku sieci sklepów Al Capone spróbować można było alkoholi z ich własnej marki Wódki z Puszczy, włącznie ze znakomitym Samogonem Palonym. Tu też była okazja skosztować dwóch z trzech nowych starzonych wersji Grochowicy. Niestety, w tym roku nie było stoiska żadnego polskiego producenta kraftowego.
Samej whisky było mnóstwo i każdy z odwiedzających z pewnością mógł odnaleźć interesujące go pozycje. Spory wybór dużych butelek zapewnił także festiwalowy sklep.
Na szczególne wyróżnienie zasłużyli członkowie facebookowej grupy Bourbon Lovers Poland, gdzie można było znaleźć największą na festiwalu ilość butelek do skosztowania w przystępnych cenach.
Ponownie rok do roku w wydarzeniu uczestniczył Rajmund Matuszkiewicz. Rok wcześniej na jego stoisku można było zamówić w pre-orderze pierwsze, numerowane, wydanie jego przewodnika po szkockich destylarniach „Droga Whisky”. W tym roku była okazja, by kupić drugie wydanie i skorzystać z możliwości uzyskania dedykacji od autora.
Kontrowersje w opiniach uczestników wzbudziła kwestia bramki, gdzie ochrona obiektu nie pozwalała wnosić na teren festiwalu wody (tej nie brakowało), buteleczek na sample (można było kupić), a w niektórych przypadkach i dużych, pełnych butelek, z których wielu pasjonatów częstuje nieoficjalnie napotkanych znajomych (na szczęście wiele butelek przemycono!).
Podsumowując, festiwal udany, na stałe wpisany do wiosennego kalendarza.

Łukasz Czajka

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.