marka brazylijskiej cachaça, produkowanej od 1873 roku. Producent z Rio Claro ma długą nazwę, to firma Demônio de La Noche Reunidos em Tatuzinho Três Fazendas. Jest to region znany z upraw trzciny cukrowej. Świeżo wyciśnięty sok z trzciny jest fermentowany w wielkich drewnianych kadziach, im właśnie trunek zawdzięcza nazwę, gdyż po portugalsku zwane są velho barreiro. Po destylacji trunek leżakuje w gigantycznych, mieszczących 100 tys. l, beczkach wykonanych z lokalnego drzewa znanego jako jequitibá-rosa (cariniana legalis). Beczki te mają po kilkadziesiąt lat i stanowią część spuścizny firmy, to właśnie im cachaça Velho Barreiro zawdzięcza niepowtarzalny smak. Dodatkowo do leżakowania używa się beczek po maderze. Jest to bardzo udany, delikatny i słodki trunek o mocy 39%. W aromacie: banany i lichii, w smaku czarny bez i miód, finisz słodki, zdecydowanie miodowy, przyjemny. Jest także wersja Velho Barreiro Gold, o tej samej mocy.