Alkohole dnia, Spirits
destylarnie, koniak

Vinet-Delpech

Vinet-Delpech

Udostępnij:

firma powstała w 1777 roku, obecnie już siódme pokolenie rodziny Delpech Fougerat pracuje przy produkcji koniaku. Mają ok. 100 ha winnic ugni blanc w regionach Petite Champagne i Fins Bois oraz aż 12 alembików. Mają także kolumny do destylacji ciągłej i trzy linie do butelkowania. Używają beczek z dębu Limousin. Poza destylatami z winogron produkują: gin, wódkę, whisky i rum. – Sprzedajemy odleżakowane eau-de-vie do dużych domów koniakowych jak Martell czy Rémy Martin, pod własną marką sprzedajemy zaledwie niewielką część naszych destylatów, dlatego firma, choć duża, jest stosunkowo mało znana poza regionem Cognac – mówi Lucas Faret, który odpowiada za eksport. Najstarsze koniaki jakimi obecnie dysponują, liczą sobie ponad sto lat.


Koniak Delpech Fougerat VS ma trzy lata, jest bardzo owocowy: jabłka, soczyste gruszki, także kwiaty – fiołki, a w finiszu anyż. Delpech Fougerat VSOP ma pięć lat, aromat bardziej dojrzałych owoców niż VS – brzoskwinie, jabłka, do tego liście herbaty i skóra, a w ustach gruszki, cynamon, imbir, gorzka czekolada. Koniak Delpech Fougerat XO to destylaty minimum dwudziestopięcioletnie. W aromacie: ananas, mango, jabłka, w ustach: skóra, tytoń, pieczone jabłka, rodzynki, a w finiszu – biszkopt. Brandy Hector Legrand Extra ma szesnaście lat. Spirytus został wydestylowany w kolumnie z tych samych winogron, które wykorzystywane są do produkcji koniaku, brandy starzono w beczkach po koniaku. W aromacie: kawa i kakao, w ustach: rodzynki i dużo cukru. Poza tym firma butelkuje pineau des Charentes Blanc z winogron colombard i ugni blanc oraz Rosé z winogron cabernet i merlot.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.