W Dolinie Pięknej Pani

Wyjazd do Egeru to obowiązkowo wizyta w Szépasszonyvölgy, czyli Dolinie Pięknej Pani. Jest tu ok. 200 piwnic w wykutych tufowych zboczach, z czego blisko 50 otwartych dla turystów (choć nie wszystkie przez cały rok i zamykane są dość wcześnie, najdłużej czynne są do 22-23.). Pierwsze piwnice zaczęto budować od 1774 roku za pozwoleniem biskupa. Już w 1781 roku funkcjonowało tu 32 piwnice. Nazwa Dolina Pięknej Pani została po raz pierwszy odnotowana w 1843 roku. Legendy mówią o pięknej kobiecie, która handlowała winem, inne wersje wiążą ją z kultem bogini miłości. Piwnice wykute są w miękkim wulkanicznym tufie, utrzymują stałą temperaturę ok. 10-15 °C, co sprzyja dojrzewaniu wina.

Najciekawsze miejsca to piwnice: Juhász, Bolyki, Kedves, Heimann, Gál Tibor, Tóth Ferenc, Tamas Sike, Villa Völgy, Wanda, Hagymasi, Ostoros Családi Pincészet, Demeter czy niedawno oddana piwnica dużego winiarza Korona. Warto też zajrzeć do mniejszych klimatycznych piwniczek, jak Szarvas, Szeredi, Molnar czy malutkiej tufowej kanciapki z młodymi winami nasyconymi CO2 – Kelemen. Hagymasi to prawdziwa winna katedra, z małym muzeum w górnej części i pokrytymi kurzem i pajęczynami butelkami ze starymi rocznikami. Za relatywnie nieduże pieniądze można tu spróbować „win muzealnych”, które mają po czterdzieści lat i smakują naprawdę wyjątkowo, zachowały owocowość, ale ich taniny nabrały aksamitności.
Najsłynniejsze wino Egeru to Egri Bikavér, znany u nas jako Bycza krew. Nazwa Bikavér pojawiła się w XIX wieku. Według legendy podczas oblężenia zamku w Egerze w 1552 roku obrońcy pili czerwone wino, które dodawało im odwagi. Turcy, widząc ich siłę, wierzyli, że mieszają je z byczą krwią – stąd określenie Egri Bikavér. To czerwony kupaż, którego podstawą jest szczep kékfrankos, dodaje się m.in. kadarkę, merlota, cabernet sauvignon, pinot noir czy syrah. Wino ma głęboką, rubinową barwę, w aromacie nuty czerwonych owoców, przypraw, ziół, często z akcentami dymnymi i czekoladowymi. Ładnie się starzeje, ale także w wersji młodego tanicznego wina jest smaczne i bardzo pijalne, choć – niestety – nie brakuje też tanich i paskudnych kwasiorów dla turystów i na eksport do takich krajów, jak Polska. Główne oznaczenia na etykietach Bikavéra to: Classicus – lekkie, świeże, codzienne wino, Superior – dojrzewające minimum rok w beczce oraz Grand Superior – wina z najlepszych krzewów, dojrzewające długo, o dużym potencjale starzenia. Organizowane są coroczne święta Bikavéra, podczas których winiarze prezentują nowe roczniki. Wino to świetnie komponuje się z tradycyjną kuchnią węgierską – gulaszem, dziczyzną czy daniami z grilla.
Równie dobrym winem jest biały kontrapunkt dla Egri Bikavér, czyli kupaż Egri Csillag, co znaczy Gwiazda Egeru. To świeże, aromatyczne wino, w którym łączą się lokalne odmiany białe: najczęściej olaszrizling, leányka, tramini, czasem z dodatkiem hárslevelű lub muscat. Wino ma jasną, słomkową barwę, z zielonkawymi refleksami, aromat owocowy, cytrusowy, czasem z nutami kwiatowymi i delikatnych ziół. Smak jest świeży, rześki, lekko kwasowy, o przyjemnej strukturze, idealny do picia jako młode wino. Egri Csillag świetnie komponuje się z lekkimi daniami: sałatkami, owocami morza, rybami, białym mięsem czy typowo węgierskimi potrawami, takimi jak leczo czy dania z papryką.
Oczywiście większość winiarzy oferuje też wina jednoszczepowe, najbardziej popularne są: olaszrizling, leányka i királyleányka, muskotály oraz kékfrankos. Dla miłośników win słodkich są tu wina lodowe i późnego zbioru. W wielu miejscach poza winem jest też pálinka, choć głównie od większych producentów, rzadko tutaj można znaleźć ostrą, domową törkölypálinka, tradycyjnie robioną z mocą 50%.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.