Warsztaty kulinarne z Tomaszem Prange-Barczyńskim

14 października w Studio Kulinarnym Małe Przyjemności w Warszawie odbyła się premiera prasowa książki Tomasza Prange-Barczyńskiego „Nóż w pinocie, czyli jak dobierać wino do potraw, a potrawy do wina”, która miała formę warsztatów kulinarnych. Uczestnicy podzieleni w grupy mieli przygotować potrawy, pasujące do win: Le Contesse Prosecco Brut, J. Trautwein Riesling 2023, Hecula Organic Monastrell z Bodegas Cataño i słodkiego wina z Gaskonii – Le Domaine de Menard Gros Mensang. Okazało się, że orzeźwiające prosecco o aromacie zielonych jabłek, cytrusów i białych kwiatów świetnie sprawdzi się z cicchetti, małymi przekąskami rodem z Wenecji. Niezawodny, mineralny riesling z nutą dojrzałych jabłek i cytryny idealnie współgrał z kaparami i prosciutto di Parma, jak również z zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi z serem i ziołami. Monastrell z Bodegas Cataño w połączeniu z tarte flambée (flammkuchen), prostego alzackiego dania (podpłomyk, cebula, boczek, śmietana), stworzył wyrafinowaną kompozycję. Na deser zapiekane śliwki węgierki w zalewie miodowej z kieliszkiem subtelnego, słodkiego wina o aromacie moreli, brzoskwiń i smaku owoców egzotycznych, kandyzowanych cytrusów i miodu, dopełniły całość.

Jak napisał autor we wstępie książki: Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią – pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem – wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo daje możliwość niezliczonych kombinacji, gdy przychodzi do wybrania wina do potrawy, albo na odwrót – dania do butelki, którą akurat dzisiaj bardzo chcemy otworzyć.
Trudno się nie zgodzić z Tomaszem Prange-Barczyńskim. Niewątpliwie książka daje możliwość przeżywania przygody kulinarnej także w domowym zaciszu, bawienia się smakami wina i potraw, które będziemy łączyć. Idealna pozycja dla szukających nowych doświadczeń.

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.