Whiskey z Wirginii

2 października w Fort Whisky shop & more odbyła się degustacja amerykańskich single malt whiskey z Virginia Distillery. To nowa marka na polskim rynku, jej importerem jest BevWorks. Gościem prowadzącym spotkanie był Jeff Katayama, który odpowiada w Virginia Distillery za eksport.

W zielonych dolinach Blue Ridge Mountains, w stanie Wirginia, działa jedna z najciekawszych amerykańskich destylarni whiskey – Virginia Distillery Company. To jednocześnie największy niezależny producent amerykańskiej single malt. Jej historia zaczęła się od marzenia George’a Moore’a, irlandzkiego imigranta, który zanim osiągnął sukces w biznesie finansowym w USA, przez lata podróżował po Szkocji, odwiedzając liczne destylarnie. Gdy w 2011 roku założył własną destylarnię w miejscowości Lovingston, jego wizja była jasna: tworzyć whisky z lokalnych surowców, ale zgodnie ze szkockimi standardami. Po jego śmierci w 2013 roku dzieło kontynuuje jego syn Gareth Moore wraz z żoną Angelicą Brodbeck-Moore.
Produkują whiskey z lokalnego dwurzędowego jęczmienia, sami mielą i zacierają ziarno, sami też słodują, stosując podłogowe słodowanie. Destylacja odbywa się w parze klasycznych miedzianych alembików sprowadzonych ze Szkocji, pierwszy alembik ma 10 tys. l, drugi 6000 l, odbierają destylat z mocą ok. 70%. Stosują używane beczki na wzór szkockiej whiskey, głównie po bourbonie z Kentucky, przede wszystkim z Woodford Reserve. Korzystają również z beczek po sherry pedro ximenez, oloroso i fino, jak również beczek STR po francuskich czerwonych winach, beczki po porto, ale też po słodkim winie w stylu porto z Virginii i beczki po czerwonych winach z Kalifornii. Mają napełnionych ok. 10 tys. beczek. Angel’s share w Wirginii wynosi 3-4% rocznie. Są tu bardzo duże wahania temperatur w ciągu roku, mroźne zimy ze śniegiem. Większość ich whisky dojrzewa przez okres pięciu lat, do tego dochodzi 12-24 miesięcy finiszowania w beczkach po winach czy lokalnych piwach.
Chcemy robić whiskey w jak najbardziej tradycyjnym stylu, wzorując się na Szkocji, zgodnie z wizją George’a Moore’a. Jednym z naszych mentorów był dr Jim Swan, który pomagał przy założeniu destylarni. Mimo, że nie ma minimalnego okresu leżakownia dla amerykańskiej single malt, my nie butelkujemy niczego, co nie leżało dłużej niż trzy lata – mówił Jeff Katayama.

Virginia Blue Ridge Cask (46,5%)

Po pięciu latach leżakowania przelewają na ok. dwa lata do dziewiczych beczek z lokalnego dębu z Blue Ridge Mountains. Przyjemny aromat jabłek i pieczonych jabłek, wypieczona skórka chleba, oleistość, masło orzechowe, nuty mineralne. W ustach przyjemnie rozgrzewająca, dużo jabłek, gruszek, moreli, kremowa i lekko pieprzna. W finiszu pieprz i imbir, cytrusy i kwaskowe zielone jabłka. Bardzo przyjemnie owocowy dość długi posmak.

4/5

25/25,5/26/7=83,5

Virginia Cider Cask (46,5%)

Pięć lat leżakowania w beczkach po bourbonie, potem ok. dwa lata w beczkach po lokalnym cydrze, francuskim kalwadosie i Laird’s Apple Brandy. Aromat słodko-kwaskowy, sporo karmelu, czekolady, ale też kwaskowych zielonych jabłek, są też w aromacie suszone włoskie orzechy i masło orzechowe. W ustach niezwykle przyjemna kwaskowość, bardzo dużo zielonych jabłek, zielony agrest, nutka limonki. Finisz dość długi, kwaśny i pikantny, rozgrzewający – pieprz, imbir, ziele angielskie.

4/5

24,5/25,5/26/7=82,5

Virginia Cabernet Cask (46,5%)

Po pięciu latach w beczkach po bourbonie finisz w beczkach po cabernet Sauvignon z Francji i z Alexander Valley z Kalifornii. Bardzo przyjemny aromat – czerwone owoce, zwłaszcza czereśnie, ale też lekko poziomki, śliwki, pieczone śliwki, nuty maślane i waniliowe, lekko wosk. W ustach cierpka i słodka – wiśnie i czereśnie, poziomki i agrest, porzeczki, kwaśne jabłka. W finiszu jest nieco skóry i tytoniu, taniczna, ściągająca, kwaśne czerwone jabłka, kwaśne gruszki, kwaśne morele.

4/5

25,5/25,5/26/7=84

Virginia Port Cask Reserve (46,5%)

Po pięciu latach w beczkach po bourbonie finisz w beczkach po porto tawny i ruby. W aromacie dużo czekolady, pralinki, kawa, kakao, rodzynki, wanilia, śliwki. W smaku dużo nut ziołowych i piołunowych, wermutowych, ale też sok z wiśni, maliny. Finisz dość długi, przyjemnie cierpki, kwaskowy, bardzo owocowy, pojawia się dodatkowo gruszka, tytoń, imbir, ziele angielskie. Bardzo przyjemna, dobrze ułożona whiskey.

4/5

26/26/26/7,5=85,5

Courage & Conviction American Single Malt (46%)

Sześć lat leżakowania. Mieszanka trzech różnych single malt – 50% beczki po bourbonie, 25% po pedro ximenez i 25% beczek STR po francuskim winie. W aromacie zioła, śliwki, mirabelki, morele, wanilia, wypieczona skórka chleba. W smaku przyjemna, delikatna, a jednocześnie wyrazista, delikatna słoność, cierpkość, agrest, kwaskowe jabłka, śliwki, nuta wanilii, wytrawna czekolada. Finisz dość długi, kwaskowy, wytrawny – kwaśne jabłka, kwaśne gruszki, agrest, czekolada z suszoną żurawiną, imbir, skóra, lekki owocowy tytoń.

4/5

26/26/26/7,5=85,5

Virginia Brewer’s Coalition Proper Pour (50%)

Projekt realizowany z lokalnymi amerykańskimi browarami. Tu mamy piwo stout z browaru Boulevard Breving Co., ok. 18 miesięcy finiszowania. W aromacie sporo wanilii, słodki piernik, cynamon, czekolada, kakao. W ustach bardzo dużo słodu, ciemnego, wyrazistego słodu piwnego, imbir i cynamon. W finiszu jest dużo pieprzu, imbiru, ziele angielskie, słód piwny.

4/5

24,5/26,5/26,5/7,5=85

Virginia Brewer’s Coalition Hardywood (50%)

Edycja limitowana powstała we współpracy z browarem Hardywood Park Craft Brewery, whiskey była finiszowana w beczkach po ich piwie Hardywood Gingerbread Stout. W aromacie: goździki, imbir, kardamon, pierniczki, nuty maślane, umami, ziemistość. W ustach masa imbiru, kardamonu, piernika. Piwo kompletnie zmieniło smak whiskey. Finisz również bardzo wyrazisty, piernikowy, masa gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu, ziela angielskiego, imbiru. Interesujące, choć nieco przesadzone. Raczej ciekawostka, niż daily dram.

4/5

24,5/25,5/24/6,5=80,5

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.