Whisky & Food Festival

23 kwietnia Mikołów stał się krainą whisky płynącą, a to za sprawą dwóch pasjonatów i koneserów Szymona Załęckiego i Dominika Makowskiego z Simon says Whisky, formacji która powołała do życia klub miłośników whisky działający w Mikołowie. We współpracy z myśliwską Karczmą Stodoła zorganizowali pierwszy na Śląsku festiwal whisky: Whisky & Food Festival.


W imprezie wzięły udział firmy: Diageo, Moët Hennessy, Best Whisky Market, Stilnovisti. Zaprezentowała się również lokalna winiarnia Lo Grono z ofertą dla miłośników win. Jako, że koncepcja festiwalu zakładała prezentację możliwości łączenia whisky z różnymi potrawami, dlatego nie mogło zabraknąć wystawców z branży spożywczej. Goście festiwalowi mieli okazję rozsmakować się w ręcznie robionej czekoladzie z Manufaktury Czekolady, wspaniałych serach krowich i kozich oraz różnorodnych wypiekach prezentowanych przez Eko Bio Organic. Karczma Stodoła ugościła wszystkich wspaniałym bigosem, żurkiem, oraz wyrobami własnymi z dziczyzny. Nie zabrakło również najlepszych cygar, które zaprezentowali w bogatej ofercie Scandinavian Tabacco Group i Świat Cygar.
Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja lokalnego mikołowskiego Bractwa Strzeleckiego, jednego z najstarszych w kraju.
Whisky & Food Festival zgromadził wielu sympatyków tego wspaniałego trunku, a także grono osób które pierwszy raz miały kontakt z single maltami. Dużym zainteresowaniem cieszyły się master classy przygotowane przez wystawców: Johnnie Walker Blue Label – The Art. Of Blending (Diageo), Piękna i Bestia (Moët Hennessy), Independent Bottlers (Best Whisky Market) oraz Inwestycje w Whisky (Stilnovisti). Festiwalowe świętowanie zakończył wystrzał z armaty Bractwa Strzeleckiego w Mikołowie. W planie jest kolejna edycja festiwalu.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.