9 września w cyklu Mocny Poniedziałek odbyło się spotkanie z destylarnią Aristides z Cypru. To butikowa destylarnia, sami słodują jęczmień, zacierają, destylują w małym holenderskim aparacie. Odymiają słód drewnem, które tradycyjnie służy na Cyprze do odymiania wędzonych wędlin. Surowce są lokalne, z Cypru. Gościem wieczoru był założyciel i master distiller Aris Aristidou, który opowiedział jak przebiegają procesy produkcji i jakich używa surowców.
Aristides to mała destylarnia na Cyprze, położona na przedmieściach Tseri, w przemysłowej strefie, w hangarze. Zaczynali w Missouri USA w 2008 roku, a na Cyprze destylarnia istnieje od 2016 roku. Jest tu holenderski aparat do destylacji (i zacierania) ze stalowym zbiornikiem o pojemności 2000 l, z kolumną, która umożliwia destylację do 96%. Jest też drugi mały destylator do eksperymentalnych produkcji. Mają dwa fermentatory po 5000 l. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze, zasilanie jest fotowoltaiczne. Robią whisky, gin, rum, brandy z rodzynek, wódkę z ziemniaków, destylują piwo. Mają 42 beczki zalane whisky, butelkują na razie edycje trzy i czteroletnie. Rocznie napełniają 30-40 nowych beczek. Fermentacja na whisky jest bardzo długa, trwa 5-6 dni, stosują metodę sour mash, czyli pozostawienia części zacieru do następnej fermentacji.
Wszystkie składniki są z Cypru – jęczmień, żyto, kukurydza, pszenica, ziemniaki, botaniki na gin. Jęczmień jest z okolic Nikozji, sami słodują w małym bębnie, kukurydza z okolic Famagusty, reszta zboża z doliny przy Nikozji. Odymiają słód drewnem, które tradycyjnie służy na Cyprze do odymiania wędzonych wędlin. Rum robią w części z lokalnej melasy, w średniowieczu na Cyprze powstały plantacje trzciny cukrowej, było wiele młynów cukrowych, do dzisiaj przetrwało kilka plantacji. Whisky butelkowana jest pod marką Kythrea, nazwa pochodzi od lokalnej odmiany jęczmienia, a także od miejscowości na Cyprze, obecnie po stronie tureckiej, skąd pochodzi rodzina Arisa.
Aoratos Dry Gin (43%)
Mieszanka dziesięciu lokalnych, ręcznie zbieranych botaników. Jest tu cypryjski dziki jałowiec, zwany aoratos, ponadto: nasiona kolendry, korzeń dzięgla, liście pokrzywy, rozmaryn, szałwia, eukaliptus, bergamotka, gorzkie pomarańcze i mało w Polsce znana roślina gojnik, czy też tatarczaj. Wszystkie botaniki są suszone. W zapachu dzięgiel dominuje, jest sporo kolendry, są nuty kwiatów, egzotycznej herbaty i lekka słoność. W smaku sporo nut pieprznych, ostry jałowiec, dużo dzięgla, rozmarynu i kolendry, ostra gorzka herbata i słoność. W finiszu – sól, herbata, ostry pieprz, ostry jałowiec, oleistość, bergamotka, wyczuwalna szałwia, kolendra.
21,5/24,5/22/6=74
Angelica Blue Gin (43%)
Mieszanka tych samych botaników, co w Aoratos Dry Gin, ale w innych proporcjach plus dodatkowo liście mastyksu oraz klitorii ternateńskiej, która dała błękitny kolor ginu, a po dodaniu toniku zmienia się kolor na różowy. Zapach pudrowy, kwiatowy, delikatny, nuty herbaciane, dużo dzięgla i jałowca. Smak również bardzo herbaciany, delikatnie pieprzny, ziołowy, bardzo mocno wyczuwalna szałwia, nuta eukaliptusa. W finiszu goryczka albedo cytrusowego, szałwii, oleistość, bergamotka, żywica, nuty leśne, jałowcowe, słoność i herbata.
23/25/23/6=77
Kythrea Single Grain Aged In Missouri Casks (46%)
Tu mamy nową beczkę z dębu z Missouri, średnio wypaloną, napełnioną w 2018 roku i zabutelkowaną w 2022. Mashbill to: 68% kukurydzy i 32% słodu jęczmiennego, 355 butelek. Whisky trzyletnia.
Bardzo oryginalny zapach stajni, prerii, ale też ziół, zwłaszcza rozmarynu, pełen amerykańskiego dębu i kukurydzy, czekolady, pralinek, lekka nuta wiśni, ananas, banany. W ustach słodko-cierpka, sporo nut ziołowych, lekka nuta wędzonych śliwek, rodzynek, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, skóra, nuta kopru i anyżu, czekolada z rodzynkami. Finisz ostry, rześki, dużo dziewiczego ostrego dębu, nuty wanilii, ziół, mięty, rozmarynu, lekka słoność, herbacianość, hibiskus.
26,5/26,5/26,5/7=86,5
Kythrea Single Grain Aged In ex-Cognac Oak Casks (46%)
Beczki po koniaku, mashbill to jęczmień (60%) i pszenica (40%). Wykorzystano do tej edycji trzy beczki napełnione w 2018 roku i zabutelkowane w 2022, wyszło 1108 butelek.
Zapach słodki – czekoladki z wiśnią, owoce sadu, zwłaszcza śliwki, mirabelki. Do tego aromaty: ziół, traw, suszonego mniszka lekarskiego, kopru, lekko nuta wędzenia. W smaku wędzone śliwki, wędzone wiśnie, czekoladowość, zioła, prażone ziarno. Finisz gorzki, piołunowy, gorzkie śliwki, wędzone śliwki, ale też czekolada z rodzynkami, orzech laskowy, masło orzechowe, suszone wiśnie, suszone śliwki wędzone. Smaczne.
26,5/26,5/26,5/7=86,5
Kythrea Single Malt Aged In ex-Bourbon Casks CS (60,1%)
Lokalny słód jęczmienny odymiany lokalnym drewnem, beczki po bourbonie napełnione w 2019 roku i zabutelkowane w 2024, whisky czteroletnia.
Zapach słodu, stajni, ziół, wędzonych śliwek, wędzonego agrestu, wiśni, lekko słony, dymny, mineralny i słodki słód. W smaku dużo wędzenia – oscypek, wędzony ser halloumi, lekko nuta pieprzu, papryki, dużo kwaśnych jabłek, kwaśnego agrestu, kwaśnych śliwek, ume, do tego słoność i ziołowość. W finiszu dużo nut owocowych – pigwa, porzeczka, kwaśne jabłka, kwaśny agrest i czarny chleb z wędzonym boczkiem i rodzynkami, nutka kopru, anyżu, jest sól, jest wędzenie. Bardzo oryginalny smak.
26,5/26,5/27/7=87