Unia Europejska definiuje whisky jako alkohol, który musi leżakować w dębowych beczkach minimum trzy lata i jeden dzień. Czy dotyczy to każdej whisky produkowanej w UE? Tak. Czy każdej sprzedawanej w UE? Nie.
Amerykańska whisky bardzo często ma mniej niż trzy lata i na etykiecie napis whisky/whiskey/bourbon. Amerykańskie przepisy nie określają minimalnego wieku dla whisky. Regulują wiele innych aspektów produkcji i starzenia, jak: skład zacieru, maksymalną moc destylacji, maksymalną moc wlewania destylatu do beczki, to, że beczka musi być z nowego amerykańskiego dębu dla większości (nie wszystkich) kategorii American whiskey. Na jakiej zatem zasadzie amerykańska dwulatka sprzedawana jest w Europie jako pełnoprawna whisky? A dodajmy, że ponad połowa massmarketowych marek z napisem bourbon to dwulatki. Otóż na podstawie wzajemnych umów między UE a USA amerykańska whisky podlega amerykańskim przepisom, nie europejskim. Jeśli jest legalnie oznakowana zgodnie z amerykańskimi przepisami, to jest legalna w Europie. 15 marca 1994 roku zawarto wzajemną umowę w sprawie napojów spirytusowych, która to ustanowiła. Tekst można znaleźć tutaj: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FR/TXT/PDF/?uri=OJ:JOL_1994_157_R_0037_01.