Whisky Tomka Milera

W listopadzie pojawiły się pierwsze butelkowania whisky firmowane przez Tomka Milera. Pięć szkockich, cztery single malt, jeden single grain z nieistniejącej już destylarni Port Dundas. Seria została odważnie wypuszczona w takich samych butelkach jak wódki czy nalewki Tomka Milera, z etykietami reprodukującymi ręczne opisy w pojemnościach 0,7 l i w cenach od 449 zł do 599 zł. Mimo wysokich cen rozeszły się błyskawicznie, ilości były limitowane do ok. 350 butelek.

Jak smakują pierwsze butelkowania szkockiej whisky pod szyldem Miler Spirits?

Port Dundas 15YO 2006 Miler Spirits (52,1%)
1st fill Bordeaux Wine Cask, 336 butelek. Zapach pełen drewna, jak wizyta w tartaku i ziarna, lekko nuta przepalankowa, skarmelizowana, toffi, wanilia, bardzo słodka, acz lekko uwędzona śliwka. W ustach tłuste, oleiste, lekko pikantne, solony popcorn, mleczna czekolada z chili, rodzynki, suszone śliwki, suszone morele. W finiszu gorzko-słodko, prażone migdały, prażona kukurydza w karmelu, nuty słone, ale też liście zielonej herbaty, japońska zielona herbata z ryżem.
4/5
25/24,5/25/7,5=82

Tormore 11YO 2010 Miler Spirits (58,9%)
Beczka po bourbonie, 337 butelek. Zapach słodki, maślany, dużo wanilii, bardzo słodkich gruszek, wręcz syropu gruszkowego, słodkich jabłek, moreli, miodu. W smaku przyjemnie ziarno, lekko uprażone, dużo jabłka, tłuste, śmietanowe, toffi, mleczna czekolada, ale też pieprz. Finisz dość długi, pikantny, rozgrzewający, korzenny – ziele angielskie, goździki, pieprz, do tego zioła prowansalskie, lekko cytrusowość i kwaśno-gorzkie jabłka.
3.5/5
23,5/24/24,5/7=79

Ben Nevis 9YO 2012 Miler Spirits (54,8%)
Beczka po czerwonym winie rioja, 329 butelek. Zapach dość tłusty – owsiane ciasteczka, ziarno, olej konopny, nutka ziołowa i w tle jabłka, wysuszone pestki jabłek. W ustach bardzo pełna, wypełnia usta, oleista, dużo ziarna, kwas chlebowy, nuty warzywne i korzenne – imbir, kalarepa. Bardzo ciekawy, złożony smak jak na tak młodą whisky, są też fistaszki i polne zioła, rumianek. W finiszu dużo prażonego ziarna, wypieczony chleb wyjęty z węglowego pieca, nuty maślane, tłuste, a także koper, a nawet czosnek niedźwiedzi.
4/5
25/25,5/25/7=82,5

Macduff 10YO 2011 Miler Spirits (55,9%)
Beczka sherry hogshead, 360 butelek. Zapach pełen rodzynek, orzechów włoskich, suszonych moreli, wanilii. Bardzo elegancki. Jest też nuta słodkiego waniliowego tytoniu. Smak zaskakująco delikatny, jedwabisty, również bardzo elegancki, słodko-gorzki – wiśnie, morele, daktyle, ale też dużo prażonych migdałów, orzechy włoskie, głóg. W finiszu jest to wszystko, co już było w smaku i zapachu – orzechy i bakalie, ale dodatkowo: sól, pieprz, mineralność, sadza, tytoń. Ładnie ułożona, czuć duży wpływ beczki po sherry, ale nie nadmierny, nie przykrywa zbożowego charaktery alkoholu, na samym końcu języka mamy prażone ziarno.
4/5
25,5/26/26/7,5=85

Caol Ila 11YO 2010 Miler Spirits (54,3%)
Beczka 1st fill Jamaican rum, 369 butelek. Zapach mocno torfowy – dym, ognisko, do tego dużo miodowej słodyczy. Jest też nuta ziołowa, wrzosy, polne trawy. Smak najpierw cierpki, a zaraz słodki, miodowy, grillowane żeberka w miodzie, tymianek, grillowana cytryna. Finisz słodki, mało złożony – miód, wędzenie, torf, bardzo słodkie śliwki.
3.5/5
23,5/24/23/7=77,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.