6 czerwca w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja najnowszych whisky z serii Virgin Oak z destylarni GlenAllachie. Billy Walker, który odpowiada za destylację i beczki, uważa, że dziewiczy dąb jest niedoceniany przez producentów whisky, a daje fantastyczne, zróżnicowane aromaty. Inne taniny i aromat dają beczki wykonane z dębów szypułkowych, inne z bezszypułkowych, inne z dębów europejskich, inne z amerykańskich.
Największą atrakcją była whisky z beczek ze szkockiego dębu. Dąb stanowił kiedyś jedną trzecią wszystkich drzew w Wielkiej Brytanii. Był uważany przez druidów za święty i zawsze miał wiele praktycznych zastosowań. Obecnie szkocki dąb to prawdziwa rzadkość, wszystkie te drzewa objęte są nadzorem i ochroną i tylko wyjątkowo można uzyskać zgodę na ich ścięcie, a większość rosnących do dzisiaj w Szkocji drzew to gatunek bezszypułkowy, Quercus petraea. Dąb szkocki jest niezwykle trudny do pracy na wszystkich etapach produkcji, zaczynając od rzadkości występowania, przez cięcie i leżakowanie deszczułek, po przygotowanie samej beczki. Jest twardy, pełen sęków i na ogół poskręcany. Jego rzadkość, kosztowność i skłonność do tworzenia sęków sprawiają, że jest rzadko używany do dojrzewania whisky.
GlenAllachie 10YO Chinquapin Oak (48%)
Whisky dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie, a następnie został poddana dodatkowemu dojrzewaniu przez ok. 18 lat miesięcy w beczkach wykonanych z białego dębu chinquapin, który rósł w lasach regionu Northern Ozark w stanie Missouri. Beczki były suszone na powietrzu przez prawie cztery lata, a następnie opiekane na średnim poziomie przed zalaniem destylatem.
Zapach sadu – jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, pomarańcze. Lekko sadza, wiśnie, miód wrzosowy, polne zioła, a także nuty korzenne – gałka muszkatołowa, lukrecja. W smaku: gruszki, śliwki, jabłka, morela, pomarańcze, miód, cynamon, nuty gorzkie – głóg, tarnina. W finiszu do jabłek, gruszek i moreli dochodzą brzoskwinie, ale też herbata earl grey, anyż, rozgrzewająca nuta gałki muszkatołowej.
27,5/27,5/27/8=91
GlenAllachie 10YO French Virgin Oak (48%)
Whisky najpierw dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie, a następnie została poddana dodatkowemu dojrzewaniu przez ok. 18 miesięcy w beczkach wykonanych z francuskiego dębu szypułkowego quercus robur, pozyskiwanego z regionu Haute-Garonne. Drobnoziarniste drewno było suszone na powietrzu przez 15 miesięcy przed zalaniem destylatem.
Zapach tartaku, tabaki, egzotycznego drewna, śliwek, słodkich, przejrzałych już jabłek, cynamonu, kardamonu, lekko jałowca, imbiru, pomarańczy, miodu wrzosowego. W smaku dużo drożdży, śliwki, gruszki williams, jabłka, ostry tytoń, imbir, pieprz, cynamon, ale też miód. W finiszu – pieprz, sól, głóg, tatarak, lukrecja, anyż, chili, imbir i miodowa słodycz. Zachwyca jak wiele się dzieje w tak młodej whisky.
28,5/27,5/28/8,5=92,5
GlenAllachie 15YO Scottish Virgin Oak (48%)
Drewno dębowe na beczki zostało pozyskiwane z wybrzeża Atlantyku.
Przed napełnieniem beczek drewno było suszone na powietrzu przez 36 miesięcy, następnie opiekane i opalane na średnim poziomie. Udało się stworzyć zaledwie kilka beczek.
Zanim trafiła na ok. półtora roku do beczek ze szkockiego dębu, whisky najpierw leżakowała w beczkach po bourbonie.
Zapach tłusty, słodki, owocowy, budyń morelowy, tytoń z cynamonem, pieczone gruszki, wanilia, biała czekolada, miód, poza tym pomarańcze i dużo rumianku. W smaku: pieczone jabłka, mocno wypieczony chleb, sól, pieprz, imbir, cynamon, herbata, cytryny, pomarańcze, banany. W finiszu – skóra, tytoń, sól, mineralność, sadza, suszone kwiaty, suszone morele, liście porzeczki, vegeta, czekolada z orzechami, kokos, imbir.
27,5/28/28/8=91,5