nazwa używana głównie w USA, ale też w innych krajach, dla określenia niestarzonego destylatu, z którego po okresie spędzonym w beczce powstałaby whisk(e)y. Alkohole te są aromatyczne i zwykle ostre, o wysokiej mocy, przekraczającej 60%. Bardzo różnią się smakiem, w zależności od technologii produkcji, mocy i wykorzystanych zbóż – pod tą nazwą możemy trafić zarówno destylat z kukurydzy, jak i z żyta, czy też mieszankę kukurydzy, żyta i słodowanego jęczmienia. W Stanach wymiennie używa się też nazwy Moonshine (księżycówka, czyli bimber). White Dog jest w ofercie wielu amerykańskich mikrodestylarni, można tu wymienić takie marki ja: Woodinville, Mikkeller, Civilized Spirits, FEW, Distillery 291. Ale także duże firmy wypuszczają w ostatnich latach niestarzone destylaty – np. Buffalo Trace, Jack Daniel’s czy Jim Beam i trzeba przyznać, że ich jakość jest zaskakująco wysoka. W Szkocji tego typu alkohol zwykle nazywa się New Make i również zaczyna pojawiać się w sprzedaży, podobnie jak w Irlandii ich Moonshine lub Potcheen. W Polsce wysokiej klasy alkohol o nazwie White Dog produkuje firma Kozuba, nawiązuje on bardziej do amerykańskich niż szkockich tradycji whisk(e)y, początkowo firma wypuszczała młody destylat ze słodowanego jęczmienia, a obecnie na rynku dostępny jest White Dog Kozuba ze słodowanego żyta. Także w innych krajach produkowane są tego typu alkohole, np. w Niemczech czy Austrii, czasami pod nazwą White Dog, czasami pod regionalną, lub w lokalnym brzmieniu, jak np. w Szwecji, gdzie firma Mackmyra butelkuje młody destylat pod nazwą Vit Hund.