Zapraszamy 31 stycznia o 19.30 na degustację narodowego trunku Brazylii – cachaça. Do spróbowania będzie 5 przywiezionych z Brazylii butelek cachaça, a wśród nich prawdziwe perełki – 25 letnia i 19 letnia cachaça od profesora Valdemora Alvosa Sá. Jego Alambique Cachaça do Sá jest jak Caroni wśród rumów czy Karuizawa wśród whisky – prawdziwy skarb ukryty w tropikalnej zieleni, zamknięta od lat destylarnia z magazynami pełnymi świetnie utrzymanych beczek.
Line-up cachaça na nasz wieczór:
Pindorama Prata (40%) – leżakowana trzy lata w zbiornikach ze stali nierdzewnej, powstaje na XVIII-wiecznej plantacji Fazenda das Palmas.
Pardin 3 Madeiras (40%) – blend z dwóch destylarni (w Minas Gerais i Sao Paulo), z czterech różnych beczek – z francuskiego i amerykańskiego dębu, z drewna amburana i jequitibá. Wiek z poszczególnych beczek był różny, od 18 miesięcy do 5 lat.
Morauer Cachaça Envelhecida 16 Anos (38%) – leżakowana w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez 16 lat, z regionu Luiz Alves.
Alambique Cachaça do Sá 19 anos de Amendoim (43,7%) – z mocą beczki, leżakowana 19 lat w wielkich kadziach po 20 tys. l z drewna amendoim (orzechowiec)
Alambique Cachaça do Sá 25 anos de Carvalho (42,5%) – z mocą beczki, leżakowana 25 lat w beczkach z francuskiego dębu o pojemności 200 l, z regionu Cunha.
Liczba miejsc bardzo ograniczona, koszt udziału w degustacji (pięć sampli po 20 ml) – 80 zł (90 zł z wysyłką Pocztex). Degustacja odbywać się będzie online przez platformę Zoom.