7 listopada odbyła się degustacja brazylijskich trunków, organizowana przez Rum Explorer. Gośćmi Krzysztofa Piasecznego byli Leszek Wędzicha, organizator Cachaça Festival w Wielkiej Brytanii, Milton Lima, reprezentujący markę Pindorama, Maurilio Cristofani, który prezentował Santo Grau oraz Luciano Souto od Cachaça Colombina. Trwająca do późnej nocy degustacja była także okazją do opowieści o Brazylii, lokalnych tradycjach, kuchni, kulturze, przyrodzie.
Do spróbowania było sześć butelek – z różnych regionów Brazylii i z różnego rodzaju beczek.
Cambéba Cachaça 10 Años (39%)
Dziesięć lat trunek leżakował w dębowych klasycznych beczkach. Zapach pełen przypraw korzennych, zwłaszcza wyraźnie cynamonu, ziół, bananów. Smak jest lekki, wytrawny, znajdziemy dużo tanin drewna, nuty pieprzne i owocowe – śliwki, rodzynki. Finisz jest pikantny – czuć: imbir, pieprz i słodki syrop wiśniowy.
24,5/23/23/7=77,5
Encantos da Marquesa No 1 (39%)
Cachaça z wielkiej kadzi 20 tys. l z drewna balsamo, leżakowana ok. 11 lat. Co roku 20% kadzi trafia do butelek, a reszta uzupełniana jest młodą cachaça. Zapach pełen bananów, cynamonu, miodu. W ustach lekka, bardzo dużo bananów, lekko imbir, chilli. Przyjemny finisz – jest słodycz bananów, jest herbaciana taniczność, ostry tytoń, imbir, potem suszone śliwki, miód.
27/23,5/26/7,5=84
Colombina Cachaça (41,5%)
Trzyletni trunek, z beczek z drewna jatobá, trzcina cukrowa pochodzi z regionu Minas Gerais – destylarnia Fazenda do Canjica. Bardzo przyjemny zapach bananów, liści, lekko śliwek. W ustach są banany i przyprawy korzenne, sporo imbiru, pieprz, kardamon. Ostry finisz, bardzo korzenny – ziele angielskie, goździki, imbir, pieprz.
27/26/25/7,5=85,5
Barao Dourado Amburana (40%)
Leżakowana dwa lata w drewnie amburana. Zapach pełen miodu, cynamonu, cytrusów, lekki, elegancki. W smaku gorzkie zioła i bardzo dużo cynamonu. Finisz ostry, cynamonowy, jak likier.
25,5/25,5/25/7=83
Companheira Cachaça Extra Premium Carvalho (40%)
Cztery lata w dębie. W zapachu dużo orzechów, morele, brzoskwinie, sadza, tytoń, przyprawy korzenne, octany. Smak zdominowany przez beczkę, dużo orzechów, rodzynek, figi, suszone morele i ostre przyprawy – imbir, pieprz. Finisz dość długi, sporo tytoniu, starej beczki, imbiru, są też egzotyczne owoce – marakuja, banany.
26,5/26,5/26,5/7,5=87
Santo Grau Cachaça Itirapuã 2015 (41%)
Marka należy do Osborne, wyselekcjonowali cachaça z trzech różnych regionów, ta jest typowa dla regionu São Paulo. Młoda, nie starzona. Wspaniały zapach, bardzo intensywny, pełen bananów, fermentacji, nuty tytoniowe, śliwki i śliwki w occie. W ustach eksplozja tropikalnych owoców – marakuja, banany, mango, zielony melon, krzemowość, metaliczność, siarka. Finisz owocowy, idący w kierunku delikatnie pikantnym i octanowym, jest też przyjemna melonowa słodycz.
28,5/28,5/29/9=95