26 sierpnia w Forcie Whisky odbyła się degustacja porównawcza whisky i sherry. Uczestnicy mogli poznać wpływ beczki po winie na smak whisky na konkretnych przykładach. Sherry z piwnic Real Tesoro reprezentowały gatunki: oloroso, cream i pedro ximenez. Obok kieliszka z sherry podany został kieliszek z whisky, która leżakowała w beczkach po danym winie: Miltonduff 10YO Discovery Gordon & Macphail, GlenDronach 12YO i niedostępna już na rynku edycja GlenAllachie 12YO PX Cask.
– Wydestylowana z ziarna whisky lubi dojrzewać w bogatych w aromaty beczkach po sherry. Zawdzięcza im ciemny kolor, owocową słodycz, aromaty: rodzynek, drożdży, orzechów włoskich, suszonych lub kandyzowanych owoców, tytoniu, smak: słodki, bakaliowy, lekko pieprzny i tytoniowy. Beczki po słodkim sherry PX są doskonałe do starzenia torfowych whisky – mówił prowadzący spotkanie Łukasz Gołębiewski.
W degustacji uczestniczyło 20 osób i wszyscy byli zgodni, że wpływ wina na smak whisky jest bardzo wyraźny. Nie było natomiast zgody, co do tego, która sherry smakuje najbardziej, zwolenników miała zarówno wytrawna, orzechowa oloroso, jak i słodka, owocowa cream, ale również gęsta, syropowa pedro ximenez znalazła amatorów.
Miltonduff 10YO Discovery Gordon & Macphail (43%)
Whisky z beczek po sherry oloroso. Aromat ziół, drożdży, orzechów. Smak bardzo orzechowy, dużo drożdży, sherry oloroso. Ostry, ziołowy finisz z wyraźną orzechową nutą. Whisky bardzo zdominowana przez wino.
24/23/23/7=77
Glendronach 12YO Original (43%)
Whisky z beczek po sherry oloroso i pedro ximenez (sherry cream to mieszanka tych dwóch rodzajów sherry). Zapach rodzynek, suszonych śliwek, fig, daktyli. Smak słodko-cierpki, nuty rodzynek i drożdży, miodu i skóry. Finisz słodki, miodowy, mango, banan, melon i ananas.
24,5/24/23,5/7=78,5
GlenAllachie 12YO PX Cask (48%)
Whisky z beczki po sherry pedro ximenez. Aromat słodki, morele, brzoskwinie, gruszki, jabłka, , ale i nuty egzotyczne – banan, ananas, kandyzowane wiśnie, czekolada, lekko konfiturowy, z nutą miodu i sadzy. Smak słodko-cierpki, wiśnie w czekoladzie i tytoń, skóra, prażone ziarno, słodycz czekolady z wiśnią, wciąż czuć banany. Finisz to skóra oraz suszone wiśnie, szczypta cynamonu, kandyzowany imbir, słodycz czekoladowa, rodzynki, daktyle, figi, orzechy włoskie, prażone migdały.
26,5/27,5/27/7,5=88,5