Lektury, Spirits
recenzje, wino

Wiedza o winie – Podstawy

Wiedza o winie - Podstawy

Udostępnij:

Autorzy, Michał Bardel i Wojciech Gogoliński, skromnie nazwali pierwszy tom podręcznika „Wiedza o winie” „Podstawy”, ale tak naprawdę w wielu miejscach książka znacznie wykracza poza podstawowe informacje. Szczególnie bogate są rozdziały poświęcone winom słodkim i winom musującym, z szerokim spojrzeniem na wzmacniane wina likierowe, botryzowane i z podsuszonych winogron, a także wyczerpująco przedstawiające świat win musujących, nie tylko szampanów. Książka napisana jest ze swadą i dużym poczuciem humoru, a jednocześnie fachowo i erudycyjnie. Czasami poglądy autorów są mocno subiektywne, widać to szczególnie w rozdziale o winach ekologicznych.


Dostajemy podstawy wiedzy o historii winiarstwa i winogradnictwa, autorzy opisują typologię win, technologię produkcji, obszernie wprowadzają w świat degustacji, zarówno towarzyskiej jak i konkursowej. Są porady sommelierskie, wskazówki jakiego szkła używać, jak przechowywać wina, z jakimi potrawami dobrze komponują się wina słodkie, z jakimi lekkie wytrawne, z jakimi ciężkie taniczne itd. Bardzo pobieżnie potraktowano natomiast najważniejsze szczepy, tu chciałoby się więcej. Brakuje mi tematu win gruzińskich, skoro autorzy omawiają tak „egzotyczne” dla polskiego konsumenta wina jak cypryjska commandaria, to chciałoby się przeczytać też o wspaniałych winach lodowych z Gruzji, nie mówiąc o bogactwie tamtejszych szczepów i win wytrawnych, które już dość dobrze są obecne w polskich sklepach. Książce przydałaby się też staranniejsza korekta, bo literówek jest co niemiara, jest też trochę powtórzeń. Na końcu jest słowniczek terminów związanych z winem i winiarstwem.
Pozycja absolutnie obowiązkowa dla studentów enologii, sommelierów, sprzedawców wina, ale też dla wszystkich osób, dla których pasją jest odkrywanie bogactwa aromatów i smaków wina.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
wódka

Czysta szkocka wódka o mocy 40% z BrevDog Distilling robiona z mieszanki pszenicy i jęczmienia. […]

Alkohole dnia
chacha

Produkcji firmy Georgian Kalata, destylacja 2025. Aromat intensywny, słodko-kwaśny z nutą lakieru, kwaśne jabłka, fermentujący […]

Alkohole dnia
palinka

Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]

Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska

Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Degustacje
degustacje

Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]

Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.