gruszkowica, zwana także Williams-Christ, robiona z najlepszych dla potrzeb destylacji aromatycznych i słodkich gruszek odmiany bonkreta Williamsa (odpowiednik bałkańskiej viljamovki, francuskiego eau-de-vie de poire Williams czy węgierskiego vilmoskörte). Brandy uzyskuje się bezpośrednio z owoców, a te najdroższe mają gruszkę na dnie butelki. Bardzo aromatyczna, popularna właściwie w całych Niemczech, Austrii i Szwajcarii, a także północnych Włoszech. Moc zwykle 40-50%. Bardzo dobre są: Willams Birnenbrand Linzgieseder (Austria), Zinselhof Alter Williams-Christ Birnenbrand, Willams-Birne Schladerercy, Spreewälder Birnenbrand, Ziegler Williams Birnen Brand, trochę gorsza ale niezła Specht Williams-Christ Birne (wszystko Niemcy), Williamsbirnen Edelbrand Dolomiti (Włochy), Williams Pur Paysan Humbel (Szwajcaria), Williams Roner i Williams Marzadro (Włochy). Także w Polsce wytwarzana, m.in. przez Tłocznię Maurera.