Ta dość dawno już wydana po polsku książka w zamyśle miała być swego rodzaju wizytówką francuskich winnic oraz wprowadzeniem do świata francuskich alkoholi, także tych mocnych, jak: koniaki, armaniaki, kalwados czy marc oraz wódki owocowe. Przedstawia winnice region po regionie, omawia szczepy winogron, charakteryzuje apelacje i najważniejsze odmiany. Jest ładnie ilustrowana i nowicjuszom na pewno uprzyjemni pobyt we Francji i pierwsze degustacje, zwłaszcza że autorzy piszą też o tym, jak rozkoszować się francuskimi trunkami. Brakuje mi tu informacji o francuskich likierach, o pastisze oraz chciałoby się znaleźć więcej o najsłynniejszych likierowych winach, niektóre z nich zostały zupełnie pominięte. Co jednak ważne, książka ta w niewielkim tylko stopniu się zestarzała (zmieniły się niektóre apelacje i regulacje prawne), opisy winnic są równie ponadczasowe, jak odporność na upływ czasu francuskich win i koniaków. Czas tu wciąż płynie leniwie, jakby pod prąd światowym trendom. I jest to niewątpliwie urokiem francuskiego podejścia do alkoholu, jakże innego niż choćby w pobliskiej Wielkiej Brytanii czy w innowacyjnych Niemczech.