Spirits, Wydarzenia
wino

Wina z Rias Baixas

Wina z Rias Baixas

Udostępnij:

Wina z Rias Baixas reprezentowały Hiszpanię 5 czerwca podczas Gali Finałowej Mistrzostw Polski Sommelierów. Goście gali mieli okazję poznać 10 etykiet od znakomitych producentów albariño Rias Baixas na degustacji w formacie walk around. Degustację przygotowała Ambasada Hiszpanii we współpracy z władzami apelacji Rias Baixas.

Rias Baixas to 4 tys hektarów upraw odmian endemicznych, jak białe: albariño, treixadura, loureiro blanco, caíño blanco, marqués, torrontés i godello, czy czerwone: caíño tinto, espadeiro, loureiro tinto, sousón, mencía, brancellao i pedral. Jest tu co najmniej 2200 godzin słonecznych w roku (w Polsce to średnio 1600). Klimat jest morski, wilgotny i wietrzny, gleby granitowe z bogatą w minerały, aluwialną warstwą wierzchnią lub bogatą w żelazo, żwirowo-piaszczystą warstwą zwaną Xabre (sza-bre)
Głównym wyzwaniem jest utrzymywanie winogron w stanie suchym i zapobieganie pleśni. W tym celu wiele winnic używa parras – pergoli zbudowanych na granitowych kolumnach. W ten sposób zwiększa się ekspozycję owoców na światło słoneczne i ułatwia wentylację. Uprawa na pergolach sprawia, że winogrona muszą być zbierane ręcznie.
Specyficzna jest struktura własności, zwana minifundio: 22 tys. działek, należących do 5100 rolników-właścicieli, 181 winiarni produkujących wino i 5 podregionów (subzonas). Val do Salnés to kolebka albariño, produkuje 63,8% win apelacji. Condado de Tea na granicy z Portugalią, to region o najcieplejszym klimacie, produkuje 21,7% win apelacji. Dalej jest O Rosal, prawy brzeg rzeki Miño, na granicy z Portugalią, 11% produkcji. Ribeiro do Ulla to najmłodszy region, powstaje tu 3,3% win. I Soutomaior – najmniejszy region, 100% nasadzeń to albariño, nie można stosować blendów, tylko 2% produkcji win apelacji
Globalne ocieplenie ma widoczny wpływ na region. Od 2003 roku winiarze zauważają szybsze dojrzewanie owoców, wyższy poziom alkoholu i bardziej dojrzałe aromaty. Aby zachować oryginalną i tradycyjną „chrupkość” win albariño nowe winnice sadzi się na coraz wyższych wysokościach.
Ciekawostka: W Galicji, ze względu na częsty deszcz, wykształciło się ponad 70 określeń na rodzaj opadów. I tak deszcz w zależności od intensywności, temperatury, wielkości kropel, etc. w Rías Baixas nazywają: Borraxeira, Borraxoia, Brétema, Cegoña, Fuscallo, Néboa, Neboeiro, Nebra, Zarrazina, Babuña, Babuxa, Barbaña, Barbuza, Barrallo, Barrufa, Barruñeira, Barruzo, Borralla, Breca, Chuvisca, Chuviscada, Chuviñada, Froallo, Lapiñeira, Marmaña, Orballo, Parruma, Parrumada, Patiñeira, Patumeira, Poalla, Poallada, Poalleira, Poallo, Zarzallo, Arroiada, Ballón, Basto, Bátega, Bategada, Cebra, Cebrina, Chaparrada, Chuvascada, Chuvasco, Chuvieira, Cifra, Ciobra, Dioivo, Treixada, Xistra, Zarracina, Treboada, Torboada, Torbón, Trebón, Auganeve, Cebrina, Cebrisca, Escarabana, Nevada, Nevarada, Nevareira, Nevarío, Nevisca, Nevarisca, Pedrazo, Salabreada, Sarabiada, Torba…

Powiązane artykuły

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.