23 maja w Salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja sherry. Wina są tworzone w Andaluzji, w tzw Złotym Trójkącie – Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria i Sanlucar de Barrameda. Unikalna gleba, składająca się głównie z białej kredy zwanej albariza rodzi wina szczególne. Victor Hugo miał o tym miejscu powiedzieć „miasto Jerez powinno być w niebie”.
Sherry jest winem wzmacnianym. Po okresie fermentacji dodawany jest mocny winogronowy alkohol, by zatrzymać działanie drożdży i zachować wyższą koncentrację cukru. Najważniejszym szczepem winogron przy produkcji sherry jest palomino, inne to pedro ximénez i muscat.

Degustowane wina pochodziły z piwnic Marques del Real Tesoro, który wchodzi w skład grupy José Estévez.
Pierwsze sherry, Fino Tío Mateo, wytrawne, rześkie, eleganckie, wyprodukowane w 100% z winogron palomino fino z własnych winnic i dojrzewające pod warstwą drożdży – flor. Aromat i smak świeży z nutami drożdżowo-migdałowymi, jabłka.
Amontillado del Príncipe z winogron z własnej winnicy w Macharnudo w Jerez, fermentowane w stali nierdzewnej, a następnie dojrzewanie pod osłoną drożdży – flor przez ponad 8 lat. Dalsze dojrzewanie oksydacyjne wina przez co najmniej kolejne 8 lat przed butelkowaniem. Sherry ma minimalny średni wiek powyżej 15 lat. Rezultatem jest złożone, bursztynowe wino, wytrawne, obfite, pełne i dobrze zbalansowane na podniebieniu, bardzo bogate, z wyraźnymi nutami orzecha laskowego. Jest to przyjemny aperitif, który idealnie pasuje do dań mięsnych i z dziczyzny.
Almirante to wytrawne, klasyczne sherry oloroso, dojrzewające bez kożucha z drożdży – flor. Wino jest w stałym kontakcie z powietrzem, co nadaje mu pełniejszego charakteru i ciemniejszej barwy. Almirante ma średni wiek powyżej 15 lat. Wino ma aromaty orzechów i cynamonu, wytrawnego miodu, suszonych jabłek, a na podniebieniu jest pełne, wytrawne i gładkie. Pasuje do wielu gulaszów, pieczeni i dań mięsnych, jest też dobrym aperitifem, zwłaszcza gdy jest lekko schłodzone.
Cream La Capitana to sherry stworzone z odmian palomino fino i pedro ximénez. Leżakowane przez 10 lat w dębowych beczkach w systemie solera i criadera. W aromacie: czekolada, nugat, suszone figi i rodzynki. Pasuje do schłodzonych deserów, ciast i serów pleśniowych. Można je podawać na lodzie z plastrem pomarańczy.
Na koniec Pedro Ximénez Eminencia – sherry bardzo słodkie, gęste, z winogron pedro ximénez. Aromat elegancki, nasycony rodzynkami, figami i pomarańczami. Smak treściwy, skoncentrowany, owocowo-słodki – suszonych owoców, fig, moreli, nuty czekolady, orzechów włoskich i prażonych migdałów. Samo w sobie jest deserem, lecz bywa też wykorzystywane jako polewa do lodów, oraz dodawane do ciężkich sosów (np. do kaczki). Dobrze komponuje się z wyrazistymi serami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail