10 marca o godzinie 19.30 odbędzie się 121. spotkanie Akademii Wina – Wiosenne wino cz. II – Toskania. Odwiedzimy winnice Ricasoli 1141, spróbujemy win zbudowanych przede wszystkim na szczepie sangiovese – Albia Rose Ricasoli i Brolio Chianti Classico. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.
Albia Rose Ricasoli
Ta przepiękna butelka skrywa w sobie elegancką i świeżą kompozycję sangiovese i merlot. Barwa jest jasnoróżowa, a w bukiecie odnajdujemy aromaty kwiatów bzu i truskawek. W ustach jest miękkie, rześkie i przyjemnie owocowe. Doskonałe na aperitif oraz do ryb, białych mięs, różnorodnych przystawek.
Brolio Chianti Classico Ricasoli
Podstawą tego wina jest oczywiście sangiovese (80%) uzupełnione merlot (15%) oraz cabernet sauvignon (5%). Kompozycja dojrzewała przez 9 miesięcy w dużych beczkach, a następnie 3-6 miesięcy w butelce. Intensywnie rubinowy kolor. W nosie delikatne i eleganckie, z pikantnymi nutami dzikich jagód, wiśni i akcentem wanilii. Na podniebieniu słodkie i harmonijne taniny w doskonałej równowadze z kwasowością. Długi finisz z przyjemnymi tonami anyżku.