Wizyta w Auchentoshan

Destylarnia Auchentoshan swoją turystyczną popularność zawdzięcza bliskości do lotniska obsługującego Glasgow, leży praktycznie przy autostradzie A82, która leci z Glasgow wzdłuż Rzeki Clyde nad Jezioro Lomond, a potem dalej zmienia się w krajową drogę, którą można dojechać do Campbeltown i promowego połączenia z Islay. Już sama ikonka na Google Maps informuje nas o wyjątkowym charakterze Auchentoshan – „triple distilled whisky makers & tours”.

Przynależy do regionu Lowlands, gdzie trzykrotna destylacja w XIX wieku była na porządku dziennym, powstawały tu lekkie whisky słodowe na potrzeby gorzelni zbożowych w: Glasgow, Edynburgu, pobliskim Dumbarton, Girvan, Cambus czy Carsebridge. Została założona w 1817 roku przez Johna Bullocha na miejscu wcześniejszej gorzelni Duntocher. Wielokrotnie zmieniała właścicieli, m.in. byli to: John Maclachlan, browar J.&R. Tennant Brewers czy Eadie Cairns Ltd. Od 1984 roku jej właścicielem jest Morrison Bowmore Distillery, który przejął destylarnię za jedyne 325 tys. funtów. Dziesięć lat później sama grupa Morrison Bowmore padła łupem giganta, Beam Suntory. Trzeba przyznać, że nowy właściciel wzmocnił markę, a zwłaszcza jej globalną dystrybucję.
Auchentoshan chwali się, że był to pierwszy butelkowany single malt z Lowlands i wciąż jest najbardziej znany jako whisky z tego regionu. Whisky Auchentoshan jako jedna z nielicznych w Szkocji jest trzykrotnie destylowana, ma wyśmienity owocowy aromat z nutami słodyczy, do suszenia słodu nie używa się tu nigdy torfu.
Kadź zacierna jest na siedem ton ziarna. Jest tu siedem kadzi fermentacyjnych o pojemności po 38 tys. l, cztery z drewna, trzy nowe ze stali nierdzewnej. Fermentacja jest krótka, trwa 50 godzin, daje nuty owocowe, lekkie, rześkie. Źródłem wody jest pobliski zbiornik Loch Katrine. Alembiki o kształtach lamp naftowych, ten pierwszej destylacji jest po prawej stronie, najbardziej masywny, na 17,5 tys. l. Po środku jest alembik drugiej destylacji na 8200 l i alembik trzeciej destylacji na 11,5 tys. l. Po fermentacji trafia do pierwszego alembika „piwo” o mocy ok. 8-9%, zbiornik wypełniony jest w 2/3. W drugim alembiku, zwanym intermediate still następuje wstępne oczyszczenie i podniesienie mocy destylatu, odłączane są niepożądane frakcje. W trzecim alembiku następuje dalsze oczyszczenie destylatu i odbiór z wysoką jak na szkocką whisky słodową mocą 81%, co daje dużą lekkość new make spirit. Do beczek whisky trafia z mocą 63,5%.
Roczna produkcja to ok. 1,8 mln l. Gorzelnia jest otwarta dla zwiedzających. Visitors center przylega do malutkiej hali destylacyjnej. Magazyny typu dunnage są przy destylarni. Podstawowe wersje whisky Aucehntoshan to: Three Wood (beczki po bourbonie, sherry oloroso i pedro ximenez) American Oak (beczki pierwszego i drugiego napełnienia), Sauvignon Blanc (z beczek po białym winie), 12YO i 18YO z beczek po bourbonie oraz 21YO z beczek po bourbonie i oloroso.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.