W Mulben, przy drodze z Craigellachie do Keith, stoi duża, nowoczesna destylarnia, wybudowana w 1972 roku. Jednak mimo produkcji blisko 6 mln l rocznie jest mało znana miłośnikom whisky ze Speyside. Powód jest oczywisty – większość produkcji trafia do blendów, destylarnia została wybudowana przez firmę Justerini & Brooks, by dostarczać słodowane whisky do ich blendu J&B. Gorzelnia czerpie wodę ze źródła Dorie’s Well, źródło to zadecydowało o jej budowie, bowiem specjaliści z Justerini & Brooks uznali, że ma ona podobny skład mineralny i smak do wody używanej przez destylarnię Glen Spey, także wykorzystywaną do produkcji słodowanych destylatów dla J&B.
Pierwsza whisky single malt została wypuszczona w Auchroisk w 1978 roku, a następnie w 1986 roku pod marką Singleton. W 2001 roku Diageo – obecny właściciel gorzelni – wypuściło 10-letnią whisky Auchroisk w swojej serii Flora & Fauna, a w 2003 roku ukazała się 28-letnia Auchroisk w serii Rare Malts. W 2010 roku wypuszczono 20-letnią limitowaną edycję oraz wersję Manager’s Choice Single Cask. W 2012 roku wyszła whisky 30-letnia, zabeczkowana w 1982 roku.
W dalszym ciągu większość produkcji z czterech par zainstalowanych w Auchroisk alembików trafia do blendu J&B. Firma dysponuje gigantyczną powierzchnią składową, przechowywanych jest tu ok. 250 tys. beczek, także pochodzących z innych destylarni koncernu Diageo. Charakter tej whisky to nuty trawy, cytrusów, orzechów, a w dłużej leżakujących destylatach także bakalii. Auchroisk z serii Flora & Fauna to whisky lekka i bez wyrazu, limitowana Auchroisk 30-letnia w wersji Cask Strength (54,7%) to trunek potężny, ze słodyczą czekolady i wiśni. Bardzo ciekawa jest edycja od niezależnego dystrybutora, firmy Gordon & MacPhail, Auchroisk 1993 z serii Connoiseurs Choice, zabutelkowana w 2008 roku, z mocą 43%, ma bardzo ożywcze aromaty zielonych jabłek i kwiatów.